KRAFT

Plasserte Hardanger-master feil – tabben koster minst 15 mill.

Kan bli dyrere.

 Feil: Her er de to mastene som ble plassert om lag 100 meter for langt sør i forhold til konsesjonskravet.
Feil: Her er de to mastene som ble plassert om lag 100 meter for langt sør i forhold til konsesjonskravet. Bilde: Statnett
16. jan. 2015 - 18:50

Statnett har bygget to av de omstridte mastene mellom Sima og Samnanger på feil sted. Det kommer frem i et brev Statnett sendte til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i oktober i fjor.

I brevet skriver Statnett at det vil koste mellom 15-20 millioner kroner å rette opp tabben, melder Montel som først omtalte saken. De to feilplasserte mastene ligger ved Nystøl nordøst for Øystese i Hordaland.

Les også: Sjekk hvordan Statnetts toppliner ises ned om vinteren

Vet ikke hvorfor

Statnett har så langt ikke kommet til bunns i hvordan milliontabben kunne skje.

– Vi forsøkt å ettergå det, men vi har ikke klart å avklare i detalj hvordan det har skjedd. Men det kan muligens ha å gjøre med at seks av sju endringer i traséen ble inntegnet i anleggskonsesjonen, mens den sjuende ikke ble det. Det kan være mulig årsak, men det vet vi ikke med sikkerhet, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett til Teknisk Ukeblad.

I brevet understreker Statnett at de hverken økonomiske eller tekniske insentiver for å bygge mastene et annet sted enn konsesjonen krever.

Les også: Arbeidere på Hardanger-linjen ble innlosjert i telt

Omstridt

Statnett fikk i 2010 konsesjon til å bygge ut en kraftlinje mellom Sima og Samnanger. Linjen skulle sikre bedre kraftforsyning i bergensområdet, men ble møtt av kraftig motbør fra deler av lokalbefolkningen i Hardanger. Motstanderne omtalte mastene som «monstermaster» for å illustrere det de mente var betydelige inngrep i naturen.

I januar i fjor åpnet olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til slutt den omstridt kraftlinjen. Nå viser det seg altså at saken ennå ikke er over.

Hvis NVE pålegger Statnett å bygge nye master i henhold til konsesjonskravet, så betyr det skogrydding til ny trasé, flere anleggsmaskiner inn i området, helikoptertrafikk og opparbeiding av ny riggplass, skriver Statnett i brevet.

Statnett har siden feilen ble oppdaget hatt dialogmøter både med kommunen og grunneiere. De har også på oppfordring fra NVE kontaktet fylkeskommunen angående flere kulturminner som ligger i området hvor de to feilplasserte mastene ligger. Fylkeskommunen har foreløpig ikke sendt sitt svar.

Neste steg nå er å samle inn innspillene fra de ulike aktørene og sende dem tilbake til NVE, som igjen skal vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk.

Les også: Solhjell sier ja til omstridt kraftlinjetrasé

Kan bli dyrere

Statnett skriver i det opprinnelige brevet at tabben kan bli enda dyrere enn de skisserte 15-20 millioner kronene, hvis en større strekning av ledningen må remonteres. Det er foreløpig ikke besluttet om dette må gjøres eller ikke.

Hvor lang tid det vil ta å rette opp tabben, er heller ikke klart.

– Det er umulig å si med sikkerhet i dag. Det vet jeg ikke. Det er hevet over tvil at vi har gjort en feil. Akkurat hvordan vi skal gjøre opp for oss, det er det opp til NVE som konsesjonsmyndighet å bestemme, sier Marstrand Pladsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Disse mastene har vært meget omstridt. Hva tenker du om at det nå kommer frem at de er bygd på feil sted?

– Jeg tenker at dette er sånn som ikke skal skje. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er veldig beklagelig, sier han.

Les også:

Kraftlinjene blir dobbelt så dyre

Politikerne skal tidligere inn i nettutbyggingene

Statnett får ikke kamuflere luftspenn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.