IT

Planlegger den første fjellhallen

21. aug. 2008 - 08:00

Fornyingsminister Heidi Grande Røys lanserte tirsdag Lefdal gruve i Eid i Sogn og Fjordane som et mulig superdatasenter basert på grønn energi.

Bakgrunnen er rapporten Sky og Fjordane, der IKT Norge skisserer en ny, norsk næring: Enorme datasentra i store fjellhaller og tomme industrilokaler i distriktene med kort vei til miljøvennlig strøm. Ideen er å lokke til seg de store internasjonale IT-selskapene i takt med økt bruk av nettskyløsninger, eller cloud computing. Se Innsikt side 32.

 

Ekspertise

Bergverksekspertise fra NTNU og IT-ekspertise fra analyseselskapet IDC kan bli trukket inn i et forprosjekt som skal vurdere om det er mulig å etablere et gigantisk datasenter Lefdal gruve.

– Vi trenger fem millioner kroner til dette arbeidet, og bidrar med 15 prosent selv, sier daglig leder Sindre Kvalheim i LocalHost. Måløy-selskapet har utviklet teknologien som er grunnlaget for FADs rapport: Naturlig kjøling av datasentre ved hjelp av sjøvann og luft.

Det er enorme dimensjoner over Lefdal gruve, som er i ordinær drift i regi av North Cape Minerals. 75 haller er sprengt ut over sju nivåer – hver av dem med en takhøyde på 18 meter, bredde på 15 meter og lengder på mellom 100 og 400 meter.

– Vi snakker om arealer på størrelse med 80 fotballbaner og kan drive lagring og servervirksomhet på ett nivå, mens det er gruvedrift på et annet, sier Kvalheim.Jakter på storselskaper

– Hvilke selskaper ønsker dere som kunder?

– Microsoft, HP, IBM og Google er jo blant de viktigste. Vi kommer til å forsøke å trekke dem med i forprosjektet, svarer LocalHost-sjefen. Et forprosjekt skal være klart til våren. Under sitt besøk på Måløy og Eid denne uken varlset statsråd Grande Røys at regjeringen bidrar med en halv million kroner i starthjelp.

Energi- og bredbåndskapasitet taler til fordel for et superdataanlegg i denne delen av Sogn og Fjordane: Strømkablene går i spenn rett over gruven, og det er allerede lagt i fiber i veigrøfta.Energioverskudd

– Med vann- og vindkraftproduksjonen har vi overskudd av energi i Sogn og Fjordane. I tillegg er det problemer med å eksportere kraften ut av fylket. Dermed har vi tilgang til miljøvennlig strøm, argumenterer Kvalheim.

Nå skal gruvedriften stoppes i noen måneder på grunn dårlige markedsforhold.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Men vi planlegger ut fra drift, og forprosjektet skal vise om det er mulig å drive både datasenter og utvinning samtidig, sier verkssjef Steinar Kvalheim hos North Cape Minerals.

Teknologirådets leder Ingvild Myhre skal lede forprosjektet. Hun skal jobbe sammen med sin tidligere kollega fra Network Norway, Egil Skibenes, som er styreleder i LocalHost. ¿

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.