Planlegger å bruke 510 milliarder kroner til riksveier de neste tolv årene

– Veiene våre er livsnerven i folks hverdag og næringslivets konkurranseevne. Derfor er vi avhengig av å ha trygge og velfungerende veier i hele landet. I ny Nasjonal transportplan satser vi derfor videre på veinettet.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide
Samferdselsminister Knut Arild Hareide Foto: Samferdselsdepartemnetet
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
19. mars 2021 - 12:09

Det sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i forbindelse med framleggingen forslag til ny Nasjonal Transportplan for perioden 2022-2033.

De  510 milliarder kroner som planlegges brukt til riksveier skal fordeles med 440,6 milliarder kroner til Statens vegvesen, og 69,4 milliarder kroner til Nye Veier AS. Nær 100 milliarder kroner prioriteres til drift og vedlikehold av riksveiene.

På fylkesveiene innfører regjeringen en helt ny tilskuddsordning og styrker kompensasjonen for nødvendig oppgradering av tunnelene på fylkesvei etter tunnelsikkerhetsforskriften. Til sammen vil regjeringen bruke 16 milliarder kroner ekstra til fylkesvei i perioden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

- Denne satsingen vi gi fylkesveiene et skikkelig løft. Det er på høy tid, sier Hareide.

Mål om færre drepte i trafikken

Trafikksikkerhet er viktig for alle trafikanter. Regjeringen har derfor ambisjoner om at vi skal komme enda nærmere nullvisjonen.

– Det er 20 år siden Stortinget gikk inn for nullvisjonen i Norge. Regjeringen legger nå til grunn en ambisjon om at det innen 2030 maksimalt skal være 350 drepte og hardt skadde, hvorav maksimalt 50 drepte. Ingen skal omkomme i veitrafikken i 2050.Dette er første gang regjeringen setter en egen ambisjon for reduksjon i antall omkomne, sier Hareide.

-Videre har vi valgt å prioritere 500 millioner kroner til tiltak som bedrer trafikksikkerheten spesielt for barn og unge. Blant annet etablerer vi en tilskuddsordning for å stimulere til lokalt arbeid. Et sentralt tiltak her er etablering av såkalte "hjertesoner", det vil si mest mulig bilfrie soner rundt skoler, sier Hareide.

Hele Nasjonal Transportplan har en ramme på totalt 1 200 milliarder, som skal brukes av til alle transportetatene i hele 12-årsperioden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.