OLJE OG GASS

Planen for CO2-rensing på Kårstø snart klar

KOMPLISERT: Kårstø består av flere prosessanlegg som er byget ut over en lang periode. Å bygge om dette for å samle opp CO2 er svært omfattende.
KOMPLISERT: Kårstø består av flere prosessanlegg som er byget ut over en lang periode. Å bygge om dette for å samle opp CO2 er svært omfattende. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
17. mars 2010 - 12:23

Olje- og energidepartementet har til hensikt å legge fram planene for CO 2-rensing på Kårstø mandag 22 mars.

Samles

Opplysninger tu.no sitter inne med tyder på at dette blir svært kostbart og risikobetont.

Planene innebærer at i tillegg til rensing av CO 2 fra Naturkrafts gasskraftverk, så skal alle utslipp av CO 2 fra gassterminalen på Kårstø samles og ledes til et felles renseanlegg.

I tillegg til arbeidet på Kårstø, innholder planen også forslag til transport og lagring av CO 2.

Må bygges om

Å bygge om Kårstø for å samle CO 2 krever omfattende tiltak. Blant annet må flere anleggsdeler for dampproduksjon slås sammen.

Også ombygginger av prosessutstyr vil være nødvendig for å få til en effektiv innsamling av avgasser, noe som vil være krevende for et anlegg som skal produsere for fullt.

Går ut over oljeproduksjonen

Dersom anlegget på Kårstø stanses vil det gå sterk ut over oljeproduksjonen, da store deler av oljeprodusentene på Tampenområdet og Haltenbanken leverer gassen til Europa via Kårstø-anlegget.

Stopper dette må produksjonen på plattformene på sokkelen stanse og Norge går glipp av store inntekter.

Må finne forretningsmodell

Kilder tu.no har snakket med påpeker også at det ogå må bestemmes hvorvidt Norge skal satse på CO 2 tranport og lagring kommersielt.

For Kårstø betyr dette om det skal bygges mottaksanlegg for transport av CO 2 på skip, samt størrelsen på ekportkompressor for røranlegg ut til eventuell lagringsplass i Utsira eller Johansenformasjonen.

Usikker

Adminstrerende direktør i Gassco, Brian Bjordal, som har fått utført planene på oppdrag fra OED, vil ikke si noe om kostnadene for CO 2-fangst og lagring, men sier at det er usikkert om det lar seg gjennomføre.

– Det er politikerne som må bestemme om hvorvidt de vil risikere så mye i et symbolprosjekt, sier han til tu.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.