ARKIVNYHETER

Piratpartiet fortsetter å vokse

VOKSER RASKT: Den strenge Pirate Bay-dommen skaper enorm tilstrømning til Piratpartiet, som nå har nær 38.000 medlemmer. Her er partileder Rick Falkvinge utenfor tingretten i Stockholm før rettssaken.
VOKSER RASKT: Den strenge Pirate Bay-dommen skaper enorm tilstrømning til Piratpartiet, som nå har nær 38.000 medlemmer. Her er partileder Rick Falkvinge utenfor tingretten i Stockholm før rettssaken. Bilde: Bertil Ericson / SCANPIX
Kjetil Malkenes Hovland
23. apr. 2009 - 10:46

– Vi har nå 37.661 medlemmer. Vi får flere hundre nye medlemmer i timen og tusenvis hver eneste dag, sier Rick Falkvinge i det svenske Piratpartiet til Teknisk Ukeblad.

Før denne nettsaken er ferdig skrevet, er medlemstallet i partiet økt til 37.813, ifølge partiets nettside.

Men tallene kan lyve noe. Det koster ingenting å bli medlem, og hvem som helst kan melde seg på via Internett.

24.000 nye piratvenner OPPMERKSOMHET: Rettssaken mot piratnettstedet Pirate Bay har gitt voldsom oppmerksomhet til Piratpartiet, som kjemper for privatlivets fred på Internett. Bildet er fra en pressekonferanse med Piratbyrån og The Pirate Bay i Stockholm.
24.000 nye piratvenner OPPMERKSOMHET: Rettssaken mot piratnettstedet Pirate Bay har gitt voldsom oppmerksomhet til Piratpartiet, som kjemper for privatlivets fred på Internett. Bildet er fra en pressekonferanse med Piratbyrån og The Pirate Bay i Stockholm.

24.000 nye piratvenner

På en uke har interessepartiet fått rundt 24.000 nye medlemmer, og den strenge dommen i Pirate Bay-saken er en av årsakene. Partiet kjemper for fri deling av kultur, retten til et privatliv og til å kunne bruke Internett uten å frykte overvåkning.

Etter piratsaken strømmet så mange til Piratpartiet at de passerte Folkpartiet i medlemstall. Nå har piratene også passert Kristdemokraterna. Kun Centerpartiet, Moderata samlingspartiet og Arbeiderpartiet har flere medlemmer.

I tillegg kommer Piratpartiets ungdomsparti Ung Pirat, som har 16437 medlemmer, mer enn noen av de andre ungdomspartiene i Sverige.

– En oppvåkning har skjedd

Partilederen er svært oppglødd over medlemsøkningen.

– Dette er noe riksdagspartiene bare drømmer om. Det har skjedd en oppvåkning. Vi har sett politikerne leve avskjermet fra virkeligheten. Det er klart for et generasjonsskifte i politikken, sier Falkvinge.

Medlemstallet i de sju riksdagspartiene har falt dramatisk i mange år. I 2006 falt det samlede medlemstallet deres for første gang under 300.000.

Her finner du en liste over medlemstallene i svenske partier.

Tror på to EU-plasser

Piratpartiet håper nå på to plasser i EU-parlamentet under valget 7. juni.

– Hvis alle som er sinte på dette stemmer, så får vi minst en plass i EU-parlamentet. Vi får minst en plass, og det kan bli flere enn en, sier Falkvinge.

Kan være inhabil

Partilederen raser mot dommeren i Pirate Bay-saken. Ifølge Sveriges radio sitter dommer Tomas Norström i flere foreninger som støtter film- og musikkbransjens kamp mot piratkopiering. Dermed kan han være inhabil.

– Det er uakseptabelt. En dommer kan ikke være med i en pressforening som støtter den ene parten i saken, eller sitte i styret for en forening som går inn for å dømme den ene siden i saken, sier Falkvinge til Teknisk Ukeblad.

Les mer: Pirat-dommer i trøbbel

STOCKHOLM 20090417: Tomas Norström kommenterer Pirate Bay-dommen som ble utlevert i Stockholms tingsrätt fredag. Alle de fire tiltalte er dømt til ett års fengsel for brudd på opphavsretten og må betale en erstatning på 30 millioner svenske kroner. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
FÅR KRITIKK: - Det er uakseptabelt, sier Piratpartiet om dommer Tomas Norströms medlemskap og styreverv i foreninger som kjemper mot piratkopiering og for strengere opphavsrett. Piratpartiet beskylder dommeren for å være korrupt. FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Frykter utbredt korrupsjon

– Det som irriterer meg mest, er at ingen har reagert på dette. Hvis dommeren i den mest omtalte saken i hele år har slike interessekonflikter og ingen reagerer, så har vi en utbredt korrupsjon i det svenske samfunnet, sier Falkvinge.

I en pressemelding bruker partiet sterke ord. De mener dommer Tomas Norström er korrupt og at saken er blitt en rettsfarse ”på et utilgivelig nivå”. Partilederen mener rettssaken må begynne på nytt med en ny dommer.

– Hele saken må opp igjen fra begynnelsen, sier Rick Falkvinge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.