IT

Piratkopiene øker

ØKER: Stadig flere velger å installere piratkopier istedenfor å betale for programmene de bruker.
ØKER: Stadig flere velger å installere piratkopier istedenfor å betale for programmene de bruker. Bilde: Colourbox
13. mai 2009 - 07:55

Problemet med piratkopiering av programvare for datamaskiner fortsetter å vokse. I fjor sto piratprodukter for 41 prosent av alle programmer som ble installert på PC-er, sier fagfolk.

Les også: Norge er Skandinavias piratversting

Dette påførte selskapene bak de ekte programmene et tap på rundt 53 milliarder dollar eller 340 milliarder kroner, viser en oversikt fra organisasjonen Business Software Alliance (BSA) som ble lagt fram tirsdag.

I enkelte land har veksten i bruk av piratprodukter riktig nok flatet ut. Men i andre vokser bruken fortsatt, og det gjelder spesielt for Asia-Stillehavsregionen.

Over 60 prosent

I denne regionen manglet 61 prosent av programvaren som ble solgt i fjor, lisens fra rettighetshaverne, mens det tilsvarende tallet i 2007 var 59 prosent.

– Den økonomiske krisen vil trolig påvirke utbredelsen av pirat-software i 2009. Siden forbrukerne trolig vil holde på sine gamle PC-er lenger, og gamle PC-er som regel har flere slike programmer enn nyere, vil omfanget øke, heter det i studien fra BSA.

Et stort lyspunkt i situasjonen er at piratproduktenes andel av det totale markedet for programvare i Kina falt fra 90 prosent i 2004 til 80 prosent i fjor. I Russland falt andelen fra 73 prosent i 2007 til 68 prosent i 2008.

Danmark

Også danskene er ville etter ulovlig programvare. Hvert fjerde dataprogram installert på en dansk PC mangler lisens fra rettighetshavet, skriver nettavisen erhvervsbladet.dk.

Med en andel på rundt 25 prosent av den samlede programmassen, holder nivået i Danmark seg likevel forholdsvis konstant.

Trude Berg, som er aktiv i kampen mot ulovlig programvare i Danmark, lover å trappe opp innsatsen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.