MILJØ

Piperenser fjerner svevestøv

PIPERENSER: Slik ser den nye renseenheten ut når den er i bruk. Clean Air kobler seg på når temperaturen i pipa når 45 grader. Innretningen skal fjerne 95 prosent av støvpartiklene.
PIPERENSER: Slik ser den nye renseenheten ut når den er i bruk. Clean Air kobler seg på når temperaturen i pipa når 45 grader. Innretningen skal fjerne 95 prosent av støvpartiklene. Bilde: Foto: Applied Plasma Physics


Piperøyken renses idét den passerer et elektrisk felt.

Støvpartiklene blir flytende og dreneres ut i en beholder, som tømmes av feieren etter et par tre vintre.

Applied Plasma Physics står bak teknologien, og jobber nå for at det offentlige skal komme med krav til rensing av piperøyk. Renseteknologien har fått navnet Clean Air.

– Dette er en betydelig mer effektiv måte å begrense svevestøvet på enn rentbrennende ovner. 95 prosent av støvpartiklene i piperøyken stanses før de slipper ut i lufta, sier Morten Berntsen ved Teknologisk Institutt. Instituttet har vært med i utviklingen av produktet.

Vil ha offentlig støtte

– Vi er realistiske og tror ikke at folk av idealisme investerer 3000-4000 kroner i denne løsningen for at luften skal bli renere, sier Håvard Vetrhus i APP.

- Hvis myndighetene virkelig ønsker å gjøre noe med svevestøvet, må det komme krav om at piperøyken skal renses. Rensemodulen bør få samme type støtte som for eksempel rentbrennende ovner har fått, sier Vertshus til Newswire.

Lokk av støv

Oslo kommune gir 3000 kroner i støtte til den som vil skifte til rentbrennende ovn, som utnytter veden bedre.

Vetrhus hevder at deres teknologi er mer effektive enn alle andre miljøtiltak til sammen for å forhindre svevestøv fra vedovner.

Svevestøv fra huspiper og oppharvet asfalt legger seg hver vinter som et lokk over norske byer på kalde dager. På grunn av geografisk beliggenhet er det verst i Oslo, Drammen, Bergen Trondheim og Elverum.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.