OLJE OG GASS

Pil-funnet kan inneholde 150 millioner fat olje

Oppdatert anslag på Pil-prospektet.

VNGs administrerende direktør Atle Sonesen mener selskapet var modige da de tok beslutningen om å bore Pil. Resultatet ble selskapets første kommersielle olje- og gassfunn som operatør.
VNGs administrerende direktør Atle Sonesen mener selskapet var modige da de tok beslutningen om å bore Pil. Resultatet ble selskapets første kommersielle olje- og gassfunn som operatør. Bilde: HELGE HANSEN/Montag as
27. mai 2014 - 09:11

Funnet på Pil i Norskehavet er det største på norsk sokkel til nå i år. Nå har VNG og de andre partnerne boret en avgrensningsbrønn som skal gir et bedre bilde av det totale ressursanslaget.

Det viser seg at feltet inneholder mellom 90 og 150 millioner fat olje. Det tidligere anslaget var mellom 50 og 170 millioner fat.

Rocksource skriver i dag at de oppdaterte tallene gir et mye sikrere ressursanslag og øker det kommersielle potensialet ettersom det laveste anslaget nå er 40 millioner fat høyere enn det forrige.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100  

God reservoarkvalitet

Avgrensingsbrønnen ligger nordøst fra den første brønnen som ble boret på feltet.

Rocksource skriver at de traff en 80 meters oljekolonne i Rognformasjonen og at foreløpige data viser at reservoarkvaliteten er god.

Nå skal man gjøre ferdig datainnsamlingen før partnerskapet gjør seg klar til å bore en ny avgrensningsbrønn på Bue-prospektet, som ligger nord for Pil.

Her er det foreløpige anslaget mellom åtte og 32 millioner fat.

Les også: Oljefunn kan true freden for turister på Kanariøyene og Ibiza

Fornøyd

Rocksource-sjef Chris Spencer sier i en pressmelding i dag at han er svært fornøyd.

– Vi er veldig glade for at vi kan melde om et godt resultat for den første avgrensningsbrønnen på Pil. Vi er nå mer sikre enn før om at dette er et funn som kan være svært lønnsomt, og det store oppsidepotensialet i lisensen betyr at dette er et svært spennende område for oss, sier han.

Usikker fremtid for Njord

Pil-funnet ligger på Haltenbanken, 33 kilometer sørvest for Njord-feltet som opereres av Statoil. Dermed går nå diskusjonen ut på hva man skal gjøre med Njord A-plattformen.

Enten skal den forsterkes og fortsette boringen på feltet, tas til land for å styrke strukturen og erstatte skroget, mens man til sist vurderer å bygge en helt ny Njord-plattform eller FPSO.

Ifølge nettstedet offshore.no skal Statoil ta et valg på hva som skal skje med plattformen over sommeren ettersom selskapet også har gjort Snilehorn-funnet i området.

Partnerne i Pil-funnet er VNG (operatør) med 30 prosent, Spike Exploration (30 prosent), Faroe Petroleum (30 prosent) og altså Rocksource med sine 15 prosent.

Les også:

Statoil kan bli dømt for ytterligere to miljøkrimsaker

Disse oljefeltene er størst i verden

Disse subsea-grepene må oljeindustrien gjøre for å tilpasse seg fremtiden  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.