OLJE OG GASS

Pil er blitt større, og nytt funn i Bue

Men funnene henger ikke sammen, melder VNG.

Transocean Arctic sørget for å oppjustere ressursanslaget på Pil, og gjorde et separat funn på Bue i Norskehavet.
Transocean Arctic sørget for å oppjustere ressursanslaget på Pil, og gjorde et separat funn på Bue i Norskehavet. Bilde: Wikimedia Commons
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. juli 2014 - 09:30

Både VNG, Oljedirektoratet og Rocksource melder i dag at det er gjort et lite funn i Bue-prospektet i Norskehavet. Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om boringen av Bue-brønnen, som nå viser seg å være ytterligere et funn.

Funnet er estimert til å være på mellom 1 og 4 millioner standard kubikkmeter olje – et sted mellom 6 og 25 millioner fat.

Bue er nå i ferd med å bli ferdigboret i samme lisens som årets foreløpig største funn – Pil – og brønnene ble lenge sett i sammenheng med hverandre. Men dette har endret seg nå.

– Trykkdata indikerer ingen kommunikasjon mellom Pil- og Bue-funnene og brønnen har derfor påvist et separat funn i Bue, skriver VNG i meldingen.

Les også: Her er alle funnene som er gjort i Norge siden nyttår

Nesten 200 millioner fat til sammen

Bue-brønnen ble boret 2,1 km nordøst av Pil og hensikten var å utforske utbredelse, tykkelse og reservoargenskaper i midtre og øvre jura reservoarbergarter i Bue-prospektet, samt å etablere trykkregimet og hydrokarbon/vannkontakten.

– Brønnen påtraff en 18 meter oljekolonne i øvre jura reservoarbergarter med god til veldig god reservoarkvalitet, heter det i meldingen.

Partnerskapet i lisensen har i tillegg gjennomført avgrensning av Pil-funnet, og har oppjustert ressursestimatene.

– Ressursestimatet for olje- og gassfunnet i 6406/12-3 S («Pil) er nå justert til mellom 8,8 og 21,1 millioner Sm³ utvinnbar olje og kondensat samt mellom 2,7 og 6,1 milliarder Sm utvinnbar gass, skriver Oljedirektoratet.

Dette betyr at det i verste fall er i overkant av 70 millioner fat oljeekvivalenter, og i beste fall rundt 170 millioner fat i Pil.

Til sammen kan altså både Pil og Bue være på rett i underkant av 200 millioner fat, noe som er på størrelse med både Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg og Wisting for å nevne noen.

Les også: Så stort er oljefunnet Wisting nå. Til neste år kan det vokse enda mer

Fornøyd direktør

Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge AS, er svært fornøyd med den vellykkede boreoperasjonen som snart har vart i et halvt år.    

– Sidestegene har gitt oss vesentlig bedre forståelse av Pil-funnet samt den gledelige nyheten om tilleggsvolumer i Bue. Vi har stor tro på ytterligere oppside i lisensen og har derfor sikret oss muligheten til å bore ytterligere to brønner med samme rigg i 2015, sier Sonesen i meldingen. 

– Vi jobber nå med å forberede neste års leteprogam parallelt med å vurdere ulike utbyggingsalternativer. Resultatene av leteboringene neste år vil være avgjørende for valg av produksjonsløsning for en mulig utbygging av Pil, Bue og forhåpentligvis nye funn.

Les også:

Her er sommerens mest spennende letebrønner

Statoil vil doble levetiden på Oseberg Øst med borekampanje

Dette er de beste oljeuniversitetene i Europa  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.