T2

Philips innoverer på 3D

BREDT OG BILLIGERE:Nye Cinema 21:9 Gold Series Smart LED TV har passiv 3D og vil koste rundt 20 000 når den kommer til sommeren.
BREDT OG BILLIGERE:Nye Cinema 21:9 Gold Series Smart LED TV har passiv 3D og vil koste rundt 20 000 når den kommer til sommeren. Bilde: Camera 20
24. mars 2011 - 07:06
Vis mer

BARCELONA: Det er som vanlig tv-nyhetene som fanger den store oppmerksomheten. I år hadde det nederlandske selskapet noen godbiter som overgikk det vi så i Las Vegas.

Det som virkelig imponerte var den store kontrastforbedringen de har fått til i de to toppseriene 8000 og 9000. Her har bruken av et nytt spesielt kontrastglass gjort at nesten all refleks fra andre lyskilder absorberes i stedet for å reflekteres.

I tillegg hevder Philips at deres tv-er har høyest lysstyrke av alle de konkurrerer med. Dette gjorde at de nye modellene gav svært gode bilder i opplyste rom.3D

Philips er ingen nykommer på 3D. De har vist prototyper i mange år før det slo gjennom for alvor. I fjor kom de med aktiv 3D på toppmodellene.

Nå følger de opp lenger ned i modellseriene etter samme prinsipp som LG - med såkalt passiv 3D, under navnet Easy 3D. Det gjør det hele enklere fordi man kan bruke billige polariserende briller, som også er mer behagelige å ha på.

Ulempen er at oppløsningen halveres. Annenhver linje brukes til hvert av øynene.

Bedre algoritmer

Men Philips kommer også med nye 3D-innovasjoner. De nye modellene i toppseriene kan konvertere vanlige todimensjonale bilder til 3D.

Det er de ikke alene om, men Philips påstår at de har utviklet algoritmer som løser problemene slik konvertering er beheftet med.

Her blir ikke bildene seende ut som en humpede eggkartong fordi algoritmene mistolker hva som er i forgrunnen og hva som er i bakgrunnen. Det vi så av demonstrasjoner på slik konvertering var faktisk betydelig bedre enn det vi har sett hos konkurrentene.

3DS-effekt

Men Philips stopper ikke med bare konvertering. De bruker de samme algoritmene til å justere dybdeeffekten i bildet. Brukerne kan selv bestemme hvor mye 3D-effekt de vil ha.

Og det fungerer ikke bare på 2D. Det er også mulig å kontrollere effekten av materiale som er spilt inn i 3D.

Man kan justere den ned eller dra på til rundt 150 prosent for de som virkelig vil ha den store dybdefølelsen.

Les også: Snart 3D-spill i lomma

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

To spillere

De nye modellene er også forberedt for nye dataspill som kan gi hvert sitt bilde til to spillere.

Ved å utnytte 3D-systemet klarer Philips å gi begge sitt 2D-bilde på samme skjermen ved å blokkere begge øynene fra det bildet de ikke skal se.

Les også: Samsung utvider Tab-porteføljen

Smartere

Årets nye TV-modeller blir også mye smartere enn tidligere, som det heter for tiden. Smartheten går ut på at TV-ene kan kobles til nettet hvor man får tilgang til en lang rekke apps og tjenester.

Man kan leie film og serier fra mange tilbydere, eller surfe på nettet med den innebygde nettleseren som leveres av norske Opera.

Philips utvikler også apps til iOS og Android som gjør at telefonene kan brukes som fjernkontroll til TV-en eller som tastatur hvis man surfer. Riktig smart, selv om det sikkert er bedre å koble til et trådløst tastatur.

I tillegg til TV-ene får de nye BD-spillerne den samme smartheten så det hoder å kjøpe en slik å koble den til den gamle TV-en.Bredere

For to år siden lanserte Philips en TV med 21:9-format som har vokst fra 56 til 58 tommer. Med den kan man se film som fyller hele skjermen uten svarte striper.

Eller man kan se på en vanlig 16:9-kanal og surfe på nettet eller bla i EPG-en ved siden av.

Årets modell får alle de nye innovasjonene, men det kommer også en mindre utgave på 50 tommer og med passiv 3D, men som blir vesentlig billigere.

Les også: Snart får du internett i 3D

Mener passiv 3D er best

Først med 3D i mobilen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.