NYHETSBREV

pH-elektroder trenger omsorg

Mange pH-målere trenger mer stell og omsorg enn de får. Noen mener pH er forkortelse for plunder og heft.

En typisk pH-elektrode. Den lille hvite prikken på glasskolben er et diafragma, et ørlite hull i glasskolben. Om det går tett velger mange å kaste elektroden – men det er enkelt å fikse.
En typisk pH-elektrode. Den lille hvite prikken på glasskolben er et diafragma, et ørlite hull i glasskolben. Om det går tett velger mange å kaste elektroden – men det er enkelt å fikse. Bilde: Joachim Seehusen
25. juni 2014 - 07:00
Vis mer

Både InLine Prosess og Krohne leverer pH-målere. Begge leverandørene understreker viktigheten av å forstå hvordan en elektrode skal behandles riktig, og å kjøpe riktig type. Da virker de som de skal.

Produktsjef Knut Erik Boland hos InLine Prosess har sett mange slike som slutter å virke – ikke hverken fordi de er utslitt eller fordi de er dårlige produkter.

Bruk riktig elektrode

Han ser mange eksempler der det er valgt en uegnet elektrode.

– Det er viktig å spørre kunden hva slags applikasjon de skal benyttes i. De ulike produsentene har alle forskjellige elektroder som passer best i gitte applikasjoner, sier Boland.

Øystein Lunde, salgssjef analyse hos Krohne er enig.

– Derfor er det så viktig at leverandøren alltid spør kunden hvordan elektroden skal brukes, det finnes mange forskjellige typer. Både hvilket medium den skal benyttes i, temperatur- og trykkforhold samt pH-område som skal måles er viktig å kjenne, sier Lunde.

Det som påvirker levetiden mest er høye og lave pH-verdier samt høye temperaturer. Det forkorter levetiden, og kan også øke mulighetene for begroing, som kan forstyrre diafragmaet/referanseelektroden.

Les om: Datalogger byr på sikker innsamling og videresending

Øystein Lunde, salgssjef, analyse hos Krohne viser eksempler på bedriftens pH-målere. De tre bak er de tradisjonell glasskolbene artikkelen handler om. I hånden holder han en som er laget for spesielt tøffe medier.
Øystein Lunde, salgssjef, analyse hos Krohne viser eksempler på bedriftens pH-målere. De tre bak er de tradisjonell glasskolbene artikkelen handler om. I hånden holder han en som er laget for spesielt tøffe medier. Joachim Seehusen
 

Plunder og heft

– Du vet, for mange er pH egentlig en forkortelse for plunder og heft, sier Eivind Omarhaug hos Krohne

Øystein Lunde sier seg enig i at det av og til skorter på vedlikehold og rengjøring.

– Men behovet varierer veldig med hva elektroden skal måle, det er stor forskjell på begroing i nesten helt rent vann og i sterkt forurensete væsker som for eksempel kloakk.

Uansett må elektroden behandles korrekt. Boland forteller at det skal være et gel-belegg på glassmembranet. Om elektroden tørker forsvinner dette.

– Da er det unødvendig å kaste elektroden. Det man da må gjøre er å sette den i en saltløsing over natten, 3M KCl, som er godt egnet for dette. Da bygges gelbelegget opp igjen. Mange elektroder kunne vært reddet hvis dette hadde vært gjort, sier Boland.

Les om: Eksplosjonssikre induktive sensorer fra Steute

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Diafragma

En annen kilde til plunder og heft er diafragmaet de fleste elektroder har. Det er som regel et ørlite hull i glasskolben, med keramisk tetning, som lett kan gro igjen. Da viser den det samme og feil resultat, uavhengig av faktisk pH-verdi i mediet.

pH er en potensiometrisk måling. Det er en referanseelektrode som får kontakt med væsken via diafragmaet.

– Hvis det gror igjen mister du kontakten, det kan sammenlignes med å koble fra minuspolen på et bilbatteri, sier Boland.

Produktsjef, prosess analyse, Knut Erik Boland fra InLine Prosess viser frem en PH-måler
Produktsjef, prosess analyse, Knut Erik Boland fra InLine Prosess viser frem en PH-måler Joachim Seehusen

Også her mener han at løsningen for de fleste er enkel.

– La den stå i godt varmt vann med en god husholdningssåpe. OMO Color eller Zalo duger bra. Bruk en myk børste. Men tørk aldri elektroden med papir eller klut, la den lufttørke.

Nye og ubrukte elektroder man har i reserve anbefaler Boland å alltid ha stående i saltløsningen, 3M KCl.

– Det kan være lurt å rotere med to elektroder, da har man alltid tid til rengjøring og kalibrering av den som ikke er i bruk.

Detter er mer enn teori. Boland har selv sett en elektrode som skulle måle PH i en yoghurttank i et meieri. Den viste konstant en pH på 6.5, i både pH buffer 4 og 7.

– Alt som skulle til var en lett rengjøring, diafragmaet var tett.

Les om: Supersmart sensor

Kritisk prosess

Øystein Lunde hos Krohne peker på at det er spesielt viktig å ha gode rutiner der pH-måling er kritisk for en prosess.

– Vi får ofte spørsmål om hvor ofte kundene må rengjøre elektrodene, kalibrere dem og hvor lenge de varer. Men det er helt umulig å svare, for det varierer voldsomt med hvordan de brukes. Generelt er elektroder ferskvare, i rent vann kan de vare opp til to år, i sterke kjemiske stoffer kan den være helt ned i 14 dager, sier Lunde.

Begge selskapene tilbyr sine kunder kurs og opplæring. Krohne har dagskurs i analyse mens InLine Prosess tilbyr skreddersydde kurs for kunder, for eksempel en times kurs i stell av pH-målere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.