OLJE OG GASS

Petoro sørget for 67 milliarder i statskassen

Svakere enn i fjor, men fortsatt sterkt.

Nye borerigger til Gullfaks (bildet) og Oseberg vil bidra til økt utvinning, tror adm. dir. Grethe Moen i Petoro.
Nye borerigger til Gullfaks (bildet) og Oseberg vil bidra til økt utvinning, tror adm. dir. Grethe Moen i Petoro. Bilde: Statoil
30. juli 2013 - 11:09

Selskapet forvalter statens direkte engasjement i norsk olje- og gassvirksomhet, bedre kjent som SDØE.

I første halvår av 2012 var Petoros kontantstrøm på 84,5 milliarder kroner. Årets kontantstrøm er 16,7 milliarder kroner mindre.

Nye investeringer

Petoro mener lavere priser på olje og gass og lavere produksjon er skyld i nedgangen. I tillegg har selskapet har gjort nye investeringer og har økte kostnader.

Grethe Moen, som tok over jobben som administrerende direktør i Petoro i juni, tror avgjørelsen om å skaffe to nye borerigger til feltene Gullfaks og Oseberg vil bidra til økt utvinning og levetid for feltene.

– Det er lønnsomt å eie rigger selv i stedet for å leie i et marked med høye riggrater. På denne måten reduserer vi borekostnadene og øker dermed antall lønnsomme brønner. Dette er det aller mest effektive tiltaket for å øke utvinningen i modne felt, sier Moen.

97 milliarder

Petoro rapporterer i første halvår driftsinntekter på 97,3 milliarder kroner, mot 110,2 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Driftsresultatet for årets seks første måneder var på 66,3 milliarder kroner, 15,2 milliarder mindre enn fjoråret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.