OLJE OG GASS

Petoro misfonøyd med produktikviteten

På Heidrun er det innført integrerte operasjoner. Dermed ble produktiviteten  forbedret med fem prosent.
På Heidrun er det innført integrerte operasjoner. Dermed ble produktiviteten forbedret med fem prosent.Bilde: Øyvind Hagen, Statoil
Anders J. Steensen
24. okt. 2006 - 07:54

Bergen: Lisensdirektør Tor Skjærpe i statens oljeselskap Petoro er misfornøyd med utviklingen på norsk sokkel.

– Vi ser at alle omkostningene stiger brått. Siste år økte løftekostandene for et fat olje med 18 prosent, til 2,56 dollar, eller rundt 17 kroner per fat, opplyser Skjærpe.

Uforutsett

For perioden 2004 - 2007 stiger enhetskostandene med hele 53 prosent. Mye av dette skyldes uforusette produksjonstap. I 2005 utgjorde dette hele 20 milliarder kroner, kom det fram under Offshore drift og vedlikeholdskonferansen i Bergen i forrigeuke.

Skjærpe etterlyser en større satsing på stabil drift med klare og definerte produksjonsmål.

Personavhengig

– Vi ser klare forskjeller mellom selskaper og innen selskaper og felt. Mye er avhengig av den enkelte plattformsjefen, understreker Skjærpe. – Erfaringen er at jo eldre installsjonen er, desto bedre drives den.

På nyere installasjoner ser Petoro ingen synlige forbedringer hverken i prosedyrer eller arbeidsprosesser. Unntaket er Heidrun hvor innføring av integrerte operasjoner forbedret produktiviteten med fem prosent.

Etterlyser ledelse

- Norsk oljeutvinning må bli mer effektive. Det er nødvending med enda mer aktiv og operativ ledelse av feltene fra land. Vi må få en fortgang i innføringen av Integrerte operasjoner, ikke bare for boring, men like meget for drift og vedlikeholdsarbeid, sier mannen som styrer den største porteføljen på norsk sokkel. Petoro har like mye olje og gass som Hydro og Statoil til sammen, men har ingen operatøropgaver.

Les mer om: