SAMFUNN

Petoro må forske

6. sep. 2001 - 22:36

President i Den norske petroleumsforening og norsk ABB-sjef, Øyvind Lund, ønsker mye mer penger til oljeforskning i Norge. – Petoro (tidligere SDØE) må få et eget forskningsbudsjett som kommer oljenæringen til gode, foreslo han under oljekonferansen i Harstad nylig.

Lund påpeker at for tiden er de offentlige bevilgningene til oljeforskningen for utvikling av ny teknologi, redusert til 40 millioner kroner i året. – Det er alt for lite. Oljebransjen er den viktigste næringen i Norge. Den sysselsetter rundt 70.000 mennesker, den er internasjonal og den innbringer årlig rundt 300 milliarder kroner til statskassen. Dersom vi hadde brukt vanlige bedriftsøkonomiske kriterier for å vurdere forskningsinnsatsen, vil jeg påstå at dette er en særdeles dårlig forvaltning av våre natur og våre menneskelige ressurser. Forskningsbudsjettene må økes, sier Lund.

Trippel-effekt

Under Demo 2000-programmet utløste hver krone bevilget fra det offentlige, tre kroner fra oljeindustrien. Deltagerne i Demo 2000 fikk på den måten 800 millioner kroner til rådighet.

– Jeg er overbevist at større statlig forskningsinnsats også bringer flere midler fra privat sektor. Myndighetene burde være interessert i det. Dersom vi klarer å øke utvinningsgraden på våre olje- og gassfelt med fem prosent, vil det gi 1000 milliarder kroner ekstra i statskassen. Da er det verd å bruke ekstra midler til forskning og utvikling.

Positiv

Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik synes ideen om å la Petoro sette av midler til oljeforskning er god.

– Sentrumsregjeringen var meget godt fornøyd med de resultatene vi fikk fra Demo 2000, og vi innser at det er et stort behov for flere statlige penger inn til utvikling av ny teknologi i oljesektoren. Da kan et forskningsbudsjett under statsoljeselskapet Petoro være en god løsning, sier Bondevik i en kommentar til TU.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.