IT

Persson vil ha nordisk telefusjon

KRAFTFULL: Få andre i Norden kan så mye om Europabevegelsen og det nordiske samarbidet som nettopp Göran Persson. Under årets IT-ting snakket han varmt om at norske og svenske IT-bedrifter må komme seg ut i Europa dersom de skal ha en sjanse til å lykkes kommersielt.
KRAFTFULL: Få andre i Norden kan så mye om Europabevegelsen og det nordiske samarbidet som nettopp Göran Persson. Under årets IT-ting snakket han varmt om at norske og svenske IT-bedrifter må komme seg ut i Europa dersom de skal ha en sjanse til å lykkes kommersielt.Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
28. sep. 2007 - 07:00

Göran Persson er kastet ut av det svenske statsministerkontoret, og er dermed friere til å uttale seg om en mulig nytt nordisk telefusjonsforsøk:

– Dersom den svenske staten bestemmer seg for å selge seg ned i finsksvenske TeliaSonera, ser jeg gjerne at det blir en nordisk telefusjon, basert på TeliaSonera og Telenor, sier Göran Persson i et eksklusivt intervju med Teknisk Ukeblad etter at han har talt til 600 deltakere på årets IT-ting i Tønsberg.

Flere fiaskoer

Vi gjør ham oppmerksom på at ingen fusjoner eller industrisamarbeid mellom Norge og Sverige har så langt lykkes.

Også Bravida, som var tuftet på en svensk-norsk konstellasjon og hadde Tormod Hermansen som styreformann, endte i en fiasko. Hvorfor er det nå grobunn for å lykkes med en svensknorsk telefusjon?

Modningsprosess

– Tiden er moden for det. Saken bør i hvert fall diskuteres på begge siden av grensen. De nasjonale spenningene i begge land er borte og dessuten tror jeg at frykten for fusjon over landegrensene har avtatt. Sverige har siden det mislykkede telefusjonsforsøket for åtte år siden blitt mer aktiv i EU, og dette har gjort at vi som land er blitt mer vant til å handle og fungere over landegrensene. Selv om Norge ikke er med i EU, tror jeg holdningen er den samme i Norge, sier Persson.

Bli sterkere internasjonalt

Den tidligere svenske statsministeren vil ikke kommentere om at Telenor har gått forbi gamle Telia i børsverdi. Og om dette kan være en gylden mulighet for en svensknorsk telefusjon:

– Jeg har aldri fulgt nøye med på børsene og de antatte verdiene de opererer med. Børsmarkedet har aldri rett. Uavhengig av børsverdier mener jeg det ville vært klokt i å slå sammen TeliaSonera og Telenor i en ny nordisk enhet. På den måten ville et fusjonert teleselskap kunne ha vært sterkere i både europeisk og internasjonal sammenheng.

Kjøper svenske IT-selskaper

Göran Persson har lagt merke til at arrangøren av IT-tinget, ErgoGroup, har kjøpt opp SYSteam i Sverige med hud og hår. SYSteam har kontor og datterselskaper på 50 steder i Norden og har cirka 1 030 ansatte.

– Dette viser at det nå tiden er moden for slike svensknorske fusjoner. IT- og teleselskaper har vist seg å være mest aktive på å slå seg sammen over landegrensene. Jeg tror ErgoGroups inntog i Sverige og fusjon med SYSteam er bare starten på flere andre konsolideringer og fusjoner på IT-siden over landegrensene, sier Göran Persson.Telenor: – Oppsiktsvekkende!

– Det er oppsiktsvekkende at den tidligere svenske statsministeren, Göran Persson, nå vil ha en ny telefusjon mellom Telia og Telenor, sier informasjonssjef Ola Jo Tandre i Telenor-konsernet.

Han sier at en fusjon med TeliaSonera ikke er en aktuell problemstilling for øyeblikket. Telenors informasjonsmann mener at utspillet får stå for Göran perssons egen regning.

– Det kommer tidvis fusjonsrykter der Telenor skal være involvert, men vi har som policy å ikke uttale oss om dette, sier Ola Jo Tandre til Teknisk Ukeblad.

Les mer om: