IT

- Personvern størst og viktigst

Espen Zachariassen
18. mars 2010 - 13:10

Flere profilerte personer søker stillingen etter Georg Apenes, som går av 9. april.

Mest kjent er kanskje forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Les også: 15 vil bli datavokter

- Nå vil jeg ikke drive noen offentlig kampanje for mitt kandidatur, men det ligger i kortene at personvernspørsmål blir stadig viktigere, sier Thon til Teknisk Ukeblad.



Lagring og web

Han trekker frem datalagringsdirektivet om lenger lagringstid for elektroniske spor.

- Og her på et møte om forbrukerspørsmål i Brussel i dag står web 3.0 på dagsorden. Her står personvernspørsmål helt sentralt, sier han.



Jurist

Han er utdannet jurist, har praksis som advokat- og dommerfullmektig og var politisk rådgiver for Odd Einar Dørum i rollen som justisminister fra 1999 til 2000.

- Flere av de andre søkerne har ikke juridisk bakgrunn. Er en slik utdannelse et pluss på cv-en i denne jobben?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere midt i en søknadsprosess.



Ti år i jobben

Bjørn Erik Thon har sittet som forbrukerombud i ti år og er halvveis i sin andre åremålsperiode.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Noen åpen begrunnelse for å søke annen stilling gir han ikke.

- Jeg har en fantastisk interessant jobb som ombud, men har valgt å søke stillingen som direktør i datatilsynet, sier han.



NJ-leder

Redaktør Ann-Magrit Austenå har fartstid som assisterende generalsekretær i Røde Kors. Hun var i flere år leder av Norsk Journalistlag.



It-konsulent

Medieutvikler Anders Brenna har en fortid som programmerer, journalist og sist som kanalsjef for internett i Teknisk Ukeblad.

– Tilsynet bør spille en sentral rolle med å finne kompromisser mellom teknologiske nyvinninger og personvern. Dette er en av landets viktigste jobber. Her er hele samfunnet avhengig av et tilsyn som blir hørt og setter saker på dagsorden. Jeg føler at jeg kan gjøre en god jobb på dette området, sier Brenna.



Krim og helse

– Hva er de viktigste sakene det neste året?

– Datalagringsdirektivet, elektroniske pasientjournaler, sosiale medier og elektronisk id. Skal vi komme videre på disse områdene, er det sentalt at vi ikke sier nei til alt som er nytt, men ser ting i en sammenheng og finner rutiner som fungerer i tråd med kravene til personvern, svarer Brenna.

Han har ingen juridisk kompetanse.

– Nei, men et par vekttall på cv-en. I tillegg har jeg jobbet mye med jurister, både som it-konsulent og journalist. Og ikke minst har Datatilsynet egen juridisk kompetanse, så det skal ikke være noen flaskehals.



Politisk spill

– Hva med din evne til å takle det politiske spillet?

– Personvern er noe som berører alle partier, og spørsmålet følger ikke slike tradisjonelle skillelinjer. Alle partier har interesse av et sterkt og godt datatilsyn, så det er ikke et behov for å tenke på et rent politisk spill for å få gjennomslag, mener Anders Brenna.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.