SAMFUNN

Personvern i fare

23. nov. 2000 - 12:18

Kameraene skal koples sammen i en datamaskin for å overvåke gjennomsnittsfarten til eventuelle fartsovertredere kontinuerlig over enkelte trafikkfarlige strekninger.

Kanskje ikke så farlig. Vegbøllene må jo tas. Eller?

Digitalteknologien gir en rekke nye muligheter for å kunne overvåke enkeltpersoner og deres adferd. I dette tilfelle er det oss vanlige trafikanter som skal passes på, for å kunne få en regning fra statens innkrevingssentral; du har kjørt for fort.

Dette er noe ganske annet enn å bli tatt i en fotoboks. Da er du sannsynligvis klar over at du er fotografert og kan vente på å få brevet i posten.

Slik er det ikke med det som nå lanseres. Ifølge de pressemeldinger og opplysninger som vegmyndighetene har sendt ut, nytter det ikke å bremse ned før en fotoboks eller den neste. Apparatene sammen med en datamaskin skal allikevel registrere deg og måle gjennomsnittshastigheten. Heldigvis har Datatilsynet reagert negativt.

Dette er en form for overvåking som går på personsikkerheten løs. Det første skritt på vegen til fullstendig elektronisk spionering på befolkningen. Skulle nesten tro at vi var tilbake til okkupasjonstiden, ikke i et moderne demokrati.

Vegdirektoratet kan enkelt påby alle biler å ha en køfribrikke for betaling i de hundrevis av bomprosjekter som planlegges. Brikken kan også brukes til en fullstendig kartlegging av alle bilers kjøremønster og hvor de er til enhver tid. Denne informasjonen er nyttig for politiet og samfunnets barnehagetanter. Vi blir alle forbrytere inntil det motsatte er bevist. Vi kan ikke tillate at folk blir bøtelagt uten at de er klar over at de er observert.

Takk og pris for at vi har et årvåkent datatilsyn som holder personvernet i hevd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.