Persondata på avveie

  • ikt

Kongsvinger-bedriften Ibas er eksperter på å slette og rekonstruere data på gammelt og nytt utstyr. Markedssjef Tormod Nymoen hevder overfor magasinet Dagens Medisin at de har kommet over flere tilfeller der sensitive personopplysninger skal ha dukket opp på brukte harddisker.

– Dette er datautstyr som kan kjøpes av hvem som helst, advarer Nymoen.

Han forteller at mange tror at ordinær formatering av harddisken er tilstrekkelig for å fjerne dataene for godt. Nymoen sammenlikner dette med å rive ut innholdsfortegnelsen i ei bok.

– Alle de andre sidene finnes der fremdeles. Det finnes gratisd programvare på internett som enkelt kan rekonstruere dataene. Selv en datainteressert 15-åring kan klare dette, sier han.

Han sier at løsningen er å bruke programmer som fysisk sletter hele harddisken. Disse er lett tilgjengelige, og er enkle å bruke. Ibas har selv programvare som kan gjøre jobben. Slik programvare finnes også på nettet, men kvaliteten på disse vil ikke Nymoen gå god for.

– Jeg kan også anbefale sletteprogrammer fra andre seriøse leverandører, som for eksempel Norton Utilities og Symantech, supplerer Christian Torp i Den norske Dataforening.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå