ENERGI

Perfekte hydrogen-partnere

Odd Valmot
15. okt. 2004 - 15:15

Toronto: Det er ikke hverdagskost at den norske utenrikstjenesten tar til orde for teknologisamarbeid.

Derfor er det gledelig å konstatere at Norges ambassadør i Canada, Ingar Havnen, gjør nettopp det. Havnen er er formann i en samarbeidskomité hvor hydrogen- og brenselcelleteknologi står høyt på dagsordenen.

Til en gruppe nordiske og canadiske representanter på en fagkonferanse i Toronto nylig, fortalte han at komiteen jobber med en strategi for å styrke samarbeidet mellom USA og Canada og de nordiske landene.

Avtaler

Havnen gleder seg over at arbeidet bærer frukter og at både det norske og det canadiske utenrikssystemet har fyrt opp under interessen. De første utvekslingsavtalene mellom forskere etableres nå.

- Både Canada og Norge har en liten befolking og ligger nord for store dominerende naboer. Samtidig er vi store nettoeksportører av energi og derfor svært opptatt av hvordan den best skal utnyttes, sier Havnen.

Forskningsleder for hydrogen og brenselceller i Sintef, Steffen Møller-Holst er svært interessert i å utveksle forskere med Canada. Møller-Holst er opptatt av at Norge utnytter det trykket Canada har på hydrogen og brenselceller. Han peker på at små nasjoner er mer sårbare overfor usikkerhet i både teknologi og tidsrammer for bruk av den. I stedet for at alle skal satse på alt, er det mye bedre å samarbeide og utnytte hverandres styrke. Canada er sterke på brenselceller, og vi kan ha en stor fremtid som hydrogenprodusent til sluttbrukere.

Den første canadiske studenten kommer til miljøet på Gløshaugen allerede på nyåret, og NTNU planlegger å sende over en norsk student litt senere.

- Vi håper dette kan bli starten på et større samarbeid, sier Møller-Holst.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.