INDUSTRI

Perfekt timing for miljøbiler

Harald N. Røstvik er styreleder for EVS 24. Verdens største miljøbilarrangement blir gjenstand for enda større interesse i den rådende krisa for bilindustrien, mener han.
Harald N. Røstvik er styreleder for EVS 24. Verdens største miljøbilarrangement blir gjenstand for enda større interesse i den rådende krisa for bilindustrien, mener han.
Per Erlien Dalløkken
6. des. 2008 - 07:01

Det er Stavanger som i mai neste år er arrangørby for verdens største miljøbilarrangement, EVS.

Den rådende finanskrisa og ikke minst bilindustrikrisa gjør kongressen høyaktuell:

– Perfekt timing!

– Timingen for 40-årsjubileet til EVS er perfekt. I disse dager kollapser den del av bilindustrien, ikke minst i USA, som inntil nå har insistert på å produsere store, tunge energislukere av noen kjøretøy, sier styreleder Harald N. Røstvik i EVS 24, og fortsetter:

– De er på konkursens rand blant annet som følge av finanskrisen. De trygler kongressen om økonomisk nødhjelp. Men nå blir det stilt krav til dem: Mindre, lettere og mer energieffektive kjøretøy, takk! Og fokus på el-, hybrid- og brenselcelleteknologi.

Prestisje

Bak forkortelsen EVS 24 skjuler seg verdens største og mest prestisjetunge miljøbilarrangement, med det fulle navnet The International Battery, Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicle Symposium.

24 betyr at dette er 24. gang EVS arrangeres etter starten i Phoenix i USA i 1969. Siden da har eksperter og entusiaster møttes med 18 måneders mellomrom i vekslende verdensdeler.

Dette er første gang EVS legges nord for Berlin. Stavanger konkurrerte blant annet med Roma, Genève og Bordeaux om arrangementet.

Bilnyheter slippes i Norge

EU, elbil og Peak Oil

Røstvik forteller at de har signert en rekke toppfolk innen forskning, politikk og visjonær tenkning som hovedforedragsholdere.

Sist ankomne navn på lista er EU-kommisjonens svenske visepresident Margot Wallström.

Fra før er følgende deltakere bekreftet:

  • Amory Lovins, sjefsforsker ved Rocky Mountain Institute (RMI), Colorado
  • Hermann Scheer, grunnlegger og styreleder i World Council Renewable Energy (WCRE), Bonn
  • Peter Head, direktør i det internasjonale rådgivning- og prosjekteringsselskapet Arup, London
  • Stefan Behling, seniorpartner i det verdenskjente arkitektkontoret Foster + Partners, London
  • Børge Brende, managing director i Verdens økonomiske forum, Genève
  • Colin Campbell, petroleumsgeolog og grunnlegger av Association for the Study of Peak Oil, ASPO
  • Jørgen Randers, BI-professor og leder av Lavutslippsutvalget
  • Chelsea Sexton, grunnlegger av Plug In America og kjent fra dokumentarfilmen «Who killed the Electric car?», Los Angeles

Fra bilindustrien

– I tillegg skal det plukkes ut 300 presentasjoner etter en Call for paper-runde som resulterte i det største antall innsendte foredrag i EVS-historien. Det kommer også flere store navn fra bilindustrien, opplyser Røstvik.

Det er fra før kjent at flere av de store bilkonsernene kommer til å slippe miljøbilnyheter under kongressen 13-16. mai.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.