ARKIVNYHETER

Per Olaf Lundteigen – Regjeringen utnytter ikke mulighetene

MÅ BRYTES: Det sterke samholdet mellom Statsministerens kontor, Norges Bank, Statistsk Sentralbyrå og Finansdepartementet er til hinder for en god fremtidsrettet næringsutvikling, mener Per Olav Lundteigen i Senterpartiet.
MÅ BRYTES: Det sterke samholdet mellom Statsministerens kontor, Norges Bank, Statistsk Sentralbyrå og Finansdepartementet er til hinder for en god fremtidsrettet næringsutvikling, mener Per Olav Lundteigen i Senterpartiet. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
11. nov. 2010 - 08:14

Kongsberg: – Det er plagsomt at ikke regjeringen utnytter de mulighetene vi har her i landet. Finanskrisens alvor har ikke slått ut i Norge, sier Lundteigen. Han mener at det satses altfor lite fra regjeringen på å utvikle et næringsliv som kan utvikle produkter som kan være konkurransedyktige og som kan erstatte dagens avhengighet av oljeindustrien i Norge.



Fornybar karbon

Som bonde mener han at det brukes alt for lite til å utvikle teknologier basert på landbruk og skogbruk.

– Vi må være med å utvikle industri basert på fornybare karbonmolekyler. Det er et av svarene for å møte de fire krisene, matvarekrisen, energikrisen, klimakrisen og finanskrisen, sier Lundteigen.





Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kun finansavkastning

Lundteigen retter skarp kritikk mot holdningene i regjeringen, særlig mot statsministeren. – Sett fra min post er det en tanketvang om at det er finansavkastning som er det viktige som gjelder. Vi må bryte det hegemoniet som er mellom Statsministerens kontor, Norges Bank, Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet. Dette hemmer en riktig næringsutvikling i Norge, sier han.



Subsidier

Finansdepartementets representant i Åm utvalget som skulle se på mulighetene for å få mer olje ut av norsk kontinentalsokkel, har en dissens i innstillingen som går på større bevilgninger til næringsrettet forskning for å utvikle teknologier som kan sikre en norsk verdiskaping på 7000 milliarder kroner. Årsaken til dissens er at Finansdepartementet ser på bevilgninger til næringsrettet forskning som subsidier.

– Hva sier det om Finansdepartementet?

– I Finansdepartementet og deres tilhengere er det sterk tro på et marked og at det er markedet som utvikler teknologier og det næringslivet som trengs. Derfor må markedet selv ha råd til å betale de kostnadene som er forbundet med å utvikle de nødvendige teknologiene. Å få bevilget penger til forskning og utvikling for næringslivet er derfor sett på som en subsidie.



Mangler politisk vilje

– Dette er tanketvangen. Det mangler politisk vilje til å sette mål for industri og næringsutvikling i Norge basert på de store naturressursene vi har innen energi og særlig fornybar energi. DEnne manglen hindrer at vi kan gjennomføre nødvendige omstillingstiltak i tide. Vi går glipp av de store mulighetene vi har til å sikre framtiden industriarbeidsplasser, sier Lundteigen til Industrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.