INDUSTRI

Pentagon vil ha norske spionhelikoptre

Ny kontrakt for Prox Dynamics.

PD-100 PRS fra Prox Dynamics i lufta.
PD-100 PRS fra Prox Dynamics i lufta. Bilde: Prox Dynamics
28. okt. 2013 - 14:18

Prox Dynamics i Asker har høstet anerkjennelse for sitt arbeid med å utvikle PD-100 Black Hornet-helikopteret, som veier bare 16 gram.

Black Hornet omtales som et såkalt nanohelikopter og er så lite at det kan puttes i lommen.

Flygende kikkert

Det fem år gamle Asker-selskapet beskriver helikopteret som en flygende kikkert, som kan sendes opp i lufta og forsyne operatører på bakken med video- og stillbilder av høy kvalitet.

PD-100 er utviklet i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og med støtte fra Innovasjon Norge. Selskapet ble tidligere i høst tildelt Forskningsrådets innovasjonspris på 500.000 kroner av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Alt i fjor høst undertegnet Prox Dynamics en kontrakt med det britiske forsvaret til en verdi av 24 millioner kroner, med opsjon på utvidelse til opptil 190 millioner kroner.

Ny kontrakt

Nå har også forsvaret i USA fattet interesse for det norskutviklede nanohelikopteret, noe som har resultert i en utviklingskontrakt med Army Contracting Command til en verdi av 15 millioner kroner.

Ifølge tidsskriftet Military & Aerospace Electronics skal det norske nanohelikopteret bidra til å løse USAs «presserende forsvarsbehov».

Les også:

Her testes Norges nye super-drone

Flygende spion på 16 gram vinner Innovasjonsprisen

Ubemannet helikopter kan bli et industrieventyr  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.