KRIGEN I UKRAINA

Pentagon-rapport: Ukrainas luftforsvar kan snart gå tomt for ammunisjon

Ukraina trenger store mengder ammunisjon for å forhindre at det russiske luftforsvaret endrer krigens kurs, slås det fast i en lekket Pentagon-rapport.

Et ukrainsk jagerfly av typen Su-25 flyr over Druzjkivka øst i Ukraina. New York Times skriver at tjenestepersoner i det amerikanske forsvarsdepartementet tror det ukrainske luftforsvaret kan gå tom for raketter innen få uker.
Et ukrainsk jagerfly av typen Su-25 flyr over Druzjkivka øst i Ukraina. New York Times skriver at tjenestepersoner i det amerikanske forsvarsdepartementet tror det ukrainske luftforsvaret kan gå tom for raketter innen få uker. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/NTB

Russland har ikke klart å ta kontroll over luftrommet i det drøye året som har gått siden invasjonen.

New York Times skriver, basert på samtaler med folk i det amerikanske embetsverket og lekkede dokumenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, at dette kan endre seg raskt om ikke ukrainerne får inn mye ammunisjon.

Bekymringen er at Russlands mange angrep fra bakken er i ferd med å tømme de ukrainske lagrene av raketter til luftforsvarssystemene S-300 og Buk.

Ifølge lekkede dokumenter fra Pentagon ligger lagrene an til å være tomme 3. mai, kanskje allerede i midten av april. Vurderingen er fra 28. februar og basert på det daværende forbruket av raketter. Justisdepartementet etterforsker lekkasjen av dokumentene.

Ifølge de lekkede dokumentene ligger grenen av det ukrainske luftforsvaret som har ansvar for å beskytte soldatene ved fronten, an til å være «fullstendig redusert» innen 23. mai. Om det stemmer, kan det åpne for at Russland omsider tør å sende jagerflyene inn i Ukraina, er vurderingen til kildene New York Times har snakket med.

Høytstående personer i Pentagon sier at det vil være en stor utfordring for Ukraina, særlig om de russiske flyene får mulighet til å angripe ukrainske stillinger og viktige artillerimål på bakken.

Les også