ROMFART

Pensjonistene får mer tid på Mars

JOBBER PÅ: Opportunity befinner seg akkurat nå i det gigantiske Victoria-krateret. På dette bildet, som ble tatt 13. oktober, undersøker den et område med lyse steiner.
JOBBER PÅ: Opportunity befinner seg akkurat nå i det gigantiske Victoria-krateret. På dette bildet, som ble tatt 13. oktober, undersøker den et område med lyse steiner. Bilde: NASA / JPL-Caltech

Avgjørelsen gjøre det mulig for de banebrytende robotkjøretøyene å fortsette sine undersøkelser på hver sin side av Mars i opptil to år til, så sant de holder så lenge.

I utgangspunktet skulle roverne ha gått av med pensjon for tre og et halvt år siden.

Stor tillit i NASA

– Vi er ekstremt glade for å ha muligheten til å videreføre utforskningen av Mars. Roverne er utrolige maskiner, og gir oss fortsatt fantastiske vitenskapelige resultater, selv om de har vært i drift mye lenger enn det de var designet for, sier driftsleder Alan Stern fra NASA i en pressemelding.

Spirit og Opportunity landet på Mars i januar 2004, og skulle egentlig bare være operative i 90 dager. Selv om de begynner å vise noen aldringstegn, er de fortsatt i altfor god stand til at NASA vil gi slipp på dem.

Mye miljøkunnskap

Så langt har Spirit kjørt 7,26 kilometer, og sendt mer enn 102.000 bilder tilbake til jorden. Opportunity har returnert over 94.000 bilder fra de 11,57 kilometerne den har lagt bak seg.

Begge roverne har med seg svært avanserte instrumenter for å kunne undersøke geologien på Mars. Målet er å skaffe mer informasjon om tidligere miljøforhold på planeten.

Opportunity har sendt tilbake bevis på at dens område av Mars for mange år siden var vått i en lengre periode, og at forholdene da var passende for mikrobielt liv. Spirit har funnet bevis på at vann i en eller annen form har forandret noen jord- og steinarters mineralsammensetning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.