MENINGER

Pendel-svingninger

Finn Halvorsen
27. jan. 2004 - 11:22

Noen tok til og med turen til utenlandske universiteter i samme ærend. Om kandidatene var ferdig utdannet, spilte mindre rolle.

Samtidig ropte de samme næringslivsledere på økte bevilgninger og større opptak av studenter til IKT, ivrig applaudert av professorer, lærere og lektorer ved våre undervisningsinstitusjoner.

I disse rosenrøde tider lot mange seg friste av fete tilbud og hoppet av utdanningen før slutteksamen var fullført. De som lot seg friste har sikkert angret bitterlig. Disse var de første til å miste jobbene sine når arbeidsmarkedet for IKT-folk tok en drastisk vending etter årtusenskiftet. Pendelen har svingt fra det ene ytterpunkt til det andre.

Men de har også fått følge av tusenvis av andre, høyt utdannede, ressurssterke personer, som nå plutselig befinner seg i en situasjon som var utenkelig for få år siden. Enkelte oversikter viser at så mye som 30 000 stillinger er blitt borte i Norge innen IKT-sektoren de siste årene.

Selv om arbeidsmarkedet kanskje nå er i ferd med å lysne, har mange av disse gått arbeidsledige i svært lang tid. Det er viktig både for den enkelte, og i samfunnsøkonomisk perspektiv, å ta vare på denne kompetansen.

En del av de bedriftsledere som ropte høyest om flere IKT-folk for noen år siden, bør se seg litt tilbake. Nå har de sjansen til å stille opp for nyutdannede IKT-ingeniører og tilby praksisplass. Dette ville gjøre jobbsøkingsfasen langt lettere og mer meningsfull for den enkelte, samtidig som møysommelig tilegnet kompetanse kunne vedlikeholdes og videreutvikles.

Aetat har også vist seg uforberedt og utilstrekkelig for denne nye type arbeidssøkende. Arbeidsledige som utfører frivillig og ubetalt arbeid risikerer redusert dagpengestønad. På samme måte er det begrenset adgang til å delta på kurs og temakvelder selv om disse er gratis. Forholdene er heller ikke godt tilrettelagt for de som prøver å skaffe seg jobb ved å etablere egen bedrift.

Det er i det hele tatt mange ting som burde kunne endres til det bedre, både fra det offentlige og fra næringslivet. En investering i dag vil på sikt gi god avkastning - for alle parter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.