NETTARKIV

Pellets er ikke et blindsporTU nr. 11/03 har en artikkel om boligoppvarming, hvor de tradisjonelle vedovnsprodusentene går hardt ut mot nyskapningen pelletskaminer og kaller pellets et blindspor. Det kan ikke stå uimotsagt.

En pelletskamin passer seg selv i flere døgn. Du slår ganske enkelt på pelletskaminen og velger ønsket effekt, eller bruker en digital termostat der man stiller inn ønsket temperatur gjennom døgnet og uken. Kaminen vil slå seg av og på etter ditt behov. I motsetning til ildsteder som fyres med ved, avpasser og kontrollerer en mikroprosessor pelletskaminens brensel- og luftmengde eksakt i forhold til hverandre. Således oppnås en virkningsgrad på mer enn 85 prosent ved kontinuerlig fyring, og utslipp av partikler er langt mindre enn for tradisjonelle vedovner. Våre målinger viser partikkelutslipp rundt 0,2 gram pr. kg brensel, mens det for tradisjonelle vedovner ligger på 40 gram og for nye rentbrennende ovner på 6 gram

Pelletskaminer vil være med på å utvide markedspotensialet for effektiv bruk av biobrensel i norske husholdninger. De er et meget godt alternativ til strøm. Så langt har nærmere 5000 kunder søkt om støtte fra Enova til kjøp av pelletskaminer.

Påstanden fra Ole H. Krogstad i Murbransjens forsknings- og informasjonskontor om at norske leverandører har dårlig erfaringer med pelletskaminer, må være tatt ut av luften, de kan i hvert fall ikke ha vært i kontakt med noen seriøse leverandører. Energihuset har gjennomført en brukerundersøkelse mot kunder som har fyrt med pellets i en-to sesonger, og tilbakemeldingene fra disse er at pellets overhodet ikke er et blindspor.

Vi vil utfordrer varmovnsprodusentene til å utvikle gode norske produkter til dette markedet. Hittil har vi måttet satse på importert teknologi.

Øyvind Lindholm

Hydro Texaco Energihuset

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.