ENERGI

- Pellets er blindspor

En husstand som baserer oppvarmingen på en moderne, rentbrennende vedovn, sparer tusenvis av kroner i forhold til å bruke strøm.

Dette er Norges rimeligste oppvarmingskilde med snittpris på 44 øre per kWh, hevder Varmeprodusentenes forening.

Bytt de gamle vedovnene
- Det er et blindspor å investere i pelletskamin for dem som vil redusere strømregningene mest mulig. I stedet for å stimulere folk flest til å investere i snitt 25.000 kroner pluss omkostninger til installasjon av pelletsovn, burde myndighetene gå inn for at de gamle vedovnene ble byttet ut. Det vil raskt få stor effekt både på landets energisituasjon og den enkeltes lommebok. Det er Ole H. Krokstrand og Trond Opstad i Mur-Senteret som slår til med disse uttalelsene.

I Norge er det 1,3 millioner vedovner. Bare 300.000 er rentbrennende.

Med ved til 1.350 kroner favnen, koster oppvarming med bjørkeved 64 øre kilovattimen i en vanlig ovn. En rentbrennende ovn er mer effektiv. Der blir prisen 42 øre.

Med litt egeninnsats kan en favn ved komme på 600 kroner. Da blir samme reknestykket henholdsvis 28 og 19 øre per kWh.

Regning på 25 milliarder
Pelletskaminer er følsomme, skriver lederen for Mur-Senteret i en pressemelding. Erfaringene fra Sverige er at forhandlerne ikke selger kaminer unntatt når kunden vil betale for serviceoppdrag eller at kaminen brenner 24 timer i døgnet.

Kaminene er sårbare innretninger med elektroniske komponenter. De fungerer ikke ved strømutkobling og andre strømbrudd. De er også følsomme på pelletskvaliteten. Mange klager dessuten på støv når pellets mates inn i systemet.

Skal vi investere i like mange pelletskaminer som vi i dag har ovner, blir regningen 25 milliarder kroner. Et blindspor som faller på sin egen urimelighet, mener lederen i Mur-Senteret.

Utstyrt med automatikk
Men Eirin Hongslo i Norsk Bioenergiforening sier at med dagens moderne teknologi er det ikke riktig at kaminene må brenne døgnet rundt. De er tvert imot utstyrt med automatikk som kan slå av varmen om natta og eksempelvis starte opp en time før du kommer hjem fra jobb. Og servicebehovet for disse kaminene er på linje med det som kreves for oljekaminer, påpeker Hongslo.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.