KLIMA

Peker ut stort miljøsvin

Datamaskinene forurenser like mye som flytrafikken, advarer en ny britisk rapport.
Datamaskinene forurenser like mye som flytrafikken, advarer en ny britisk rapport. Bilde: colourbox.com
5. des. 2007 - 11:54

Datamaskiner har skylda for to prosent av verdens menneskeskapte CO 2-utslipp, konkluderer en ny rapport fra den britiske miljøvernorganisasjonen Global Action Plan.

Server vs. SUV

Ifølge rapporten er klodens milliard datamaskiner en like stor klimatrussel som både bensinslukende SUV-er og billige flybilletter.

Servere pekes ut som verstingen. I Storbritannia ble det solgt 48 prosent mer dataoppbevaringsplass i 2006 enn året før.

– For eksempel har vi en server på vårt kontor. Denne har et «karbon-fotavtrykk» tilsvarende en gjennomsnittlig Sport Utility Vehicle som bruker to liter på mila. Likevel betrakter vi SUV-en som svinet ut fra et miljøperspektiv, mens serveren går helt fri, sier lederen av Global Action Plan, Trewin Restorick, til New Scientist.

Som flyindustrien

Ifølge rapporten representerer datamaskinenes totale klimaregnskap CO 2-utslipp på nivå med den samlede flyindustrien i verden.

Samtidig mener de britiske miljøvernerne at det er håp.

De har gjort en spørreundersøkelse blant større selskaper i England.

Den viser at 60 prosent av dem utnytter mindre enn halvparten av sin serverkapasitet. 37 prosent av selskapene oppbevarer data på ubestemt tid. Dermed er energisparingspotensialet stort, påpeker Global Action Plan.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.