BYGG

Peab vil ha tilliten tilbake

BYGGER FORTSATT: Peab er hovedentreprenør på det nye kreft- og isolatsenteret på Ullevål. Fordi dette er en direkteavtale med Helse Øst, vil ikke sykehuset legge seg bort i denne avtalen.
BYGGER FORTSATT: Peab er hovedentreprenør på det nye kreft- og isolatsenteret på Ullevål. Fordi dette er en direkteavtale med Helse Øst, vil ikke sykehuset legge seg bort i denne avtalen. Bilde: Knut Strøm
Mona Strande
23. jan. 2007 - 14:15

Ullevål universitetssykehus nekter Peab nye oppdrag og avslutter sine rammeavtaler med ingeniørfirmaet Nor Engineering, TT-Teknikk og Oslo Rørservice fordi de alle har vært involvert i korrupsjon.

- Må oppføre seg

- Vi ønsker å signalisere til alle leverandører at de skal oppføre seg skikkelig. De skal vite at hvis vi oppdager at de har vært involvert i slike ting som korrupsjon, så får de ikke lov til å være her, sier viseadministrerende direktør Erik Hope på Ullevål til Aftenposten.

Hope gjør det klart at Peab bare kan glemme å legge inn anbud på jobber på sykehuset.

Forstår konsekvensene

Informasjonsdirektør i Peab, Jannik Lindbæk, sier til TU.no at han forstår at Ullevål har behov for å foreta seg noe, og at den nye forskriften kan få konsekvenser for dagens Peab.

- Vår fremtid som entreprenør avhenger av tillit. Derfor har vi de siste årene jobbet mye internt for å rydde opp i hele systemet. I 2002 introduserte vi et helt nytt styringssystem som skal sikre at den type kundeforhold ikke skal kunne utvikle seg i fremtiden, sier Lindbæk.

Siden 2002 har Peab fått nytt styre, ny ledelse, åtte av ti medarbeidere er nye, og styringssystemet er nå implementert i alle prosjekter.

Går for null-feil

Peab har revidert sitt etiske regelverk, og etablert en null-feil-visjon.

- Kvalitet er også et etisk spørsmål. Bare det siste året har vi levert åtte slike prosjekter uten feil og mangler, og vi opplever at arbeidet med kvalitet, ledelse og styring gir gode resultater ved at kundene kommer tilbake, sier Lindbæk.

Følger ny forskrift

Ifølge Aftenposten mener Ullevål de er på trygg juridisk grunn. Sykehusledelsen støtter seg til en forskrift under Lov om offentlige anskaffelser som trådte i kraft 1. januar i år. Der heter det at oppdragsgiver skal avvise leverandører som er rettskraftig dømt for korrupsjon.

Erik hope mener imidlertid det er for strengt å utelate firmaene for evig tid, men vet ikke hvor lenge karantenen skal vare.

Usikkert tidsaspekt

Peab har for øyeblikket ingen pågående prosjekter med Ullevål universitetssykehus, men har fått beskjed om at de ikke får delta i fremtidige anbudsrunder.

- Det ligger nok en tidsbegrensning i utestengelsen som følger av den nye forskriften, men vi vet ikke hvor lenge den varer, sier Lindbæk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.