APAD

PC vs. Mac – hva er best?

Morten Gulden
12. des. 2007 - 21:15

Apple har vokst seg langt større de siste årene og kan nå måle seg med de største i markedet, slik som tidligere IBM-PC-ene ThinkPad fra Lenovo. Og ikke bare i markedsandeler.

Etter at Mac-ene byttet til prosessorer fra Intel for noen år siden har ikke lenger PC-er noen fortrinn i hastighet eller batterilevetid.

De stiller jevnt, og siden du ikke bytter ut komponenter på bærbare kreves topp kvalitet i alle ledd – dette er godt utrustete maskiner som kan brukes til alt fra regneark til spill.

Les også:
Slik hetses PC- og Mac-brukere

Runde 1: Maskinvare

Lenovos splitter nye modell T61p kommer utrustet med 2.4GHz Core 2 Duo – prosessor som hjerne. Apple Macbook Pro sin grunnmodell med samme brikke på 2.2 GHz. Hastighet er likevel ikke alt på en slik maskin, og forskjellen på disse knapt merkbar i hverdagen. Da er det andre ting som gjør utslaget.

Skjermen er noe av det aller viktigste, det er tross alt den du skal stirre på i timevis hver dag. Begge er i 16:9 (Widescreen) format, men T61p har langt flere bildepunkter (1920x1200 kontra 1440x900 hos MBP) og selv om forskjellen ikke er dramatisk i opplevd bruk – ikoner og tekst blir bare veldig små – er mer plass på skjermen alltid bra.

Har du dårlig syn blir du muligens nødt til å sette ned oppløsningen. Fargegjengivning, lysstyrke og innsynsvinkel teller også – og her vinner Apple knepent. Begge skjermene er uansett meget gode.

Høyttalerne er ikke noe å skryte hjem om på noen av modellene – brukbare til nettradio, men musikkanlegg er de ikke. Begge maskinene har FireWire for tilkobling av videokamera eller raske eksterne disker.

Mac-en vinner runden takket være optisk lydutgang for surroundlyd og digital skjermutgang (DVI) mot PC-ens VGA og analoge lyd. Den er rett og slett bedre egnet til å bli koblet til en moderne flatskjerm og lydanlegg.

Dette er Apple MacBook Pro

Runde 2: Batterilevetid

PC-en virket i drøye fire timer, Mac-en i skuffende 3.

Her er det mange justeringsmuligheter på begge maskinene – du kan presse lengre arbeidstid ut av begge mot å ofre blant annet lysstyrke på skjermen. Men PC-en holdt lengst uten stikkontakt.

Runde 3: Funksjonalitet

PC-en er den suverene vinneren i antall tilheng og duppeditter. Her finner du innebygd fingeravtrykksleser for sikring mot uvedkommende brukere, egne knapper for volumkontroll og en egen “thinkvantage”-knapp med spesialmeny for alskens rydde- og fikseprogrammer.

Den har pekeplate med seks knapper, en liten joystickmus midt på tastaturet – og masse små lys som blinker bare du ser hardt på den. De indikerer status på alt fra batteri til nettverk.

Den har til og med innebygd minnekortleser. Hvis du er av den typen som føler at det er viktig å ha en egen knapp for å skru av og på det trådløse nettverket er dette maskinen for deg. Mac-en, derimot, er fri for overflødige komponenter. Den tar igjen med et bitte lite webkamera bygget inn i beselen over skjermen, og egen fjernkontroll for vanlige mediefunksjoner. Her vinner PC-en glatt.

Dette er Lenovo Thinkpad T61p

Runde 4: Operativsystem

Forsinkete og noe skuffende Microsoft Vista er ingen match for Apples flunkende nye flaggskip Leopard. Selv om også versjon 10.5 av OS X har sine mangler (hvor ble det for eksempel av muligheten til å ta automatiske sikkerhetskopier over det trådløse nettverket?) er svakhetene få, og sikkerheten, stabiliteten og påliteligheten større.

Sånt teller for alle som vil ha et solid arbeidsredskap og ikke liker å fikle med utstyret.

Vista kjører for all del fint på en splitter ny kraftmaskin som ThinkPad T61p, men maser om sikkerhet og virus i hverdagen. En knepen seier til Apple.

Runde 5: Programvare

Finder og iLife, filnavigatoren og programvaren for bildeadministrasjon, videoredigering, webdesign og andre kreative oppgaver på Mac-ens nye OS slår Microsoft og Lenovos samlede tilbud i støvlene.

Det er på integrasjonen av programmer for vanlige medieoppgaver i hverdagen Apple har sin store styrke. FrontRow for styring av bilder, film og musikk med fjernkontroll fra sofakroken skader heller ikke.

Runde 6: Design

Sort plast og klistremerker mot blankpolert aluminium. Smak er for all del individuelt, men Mac-en er allment anerkjent som en elegant maskin. Dessuten har den ikke et overdrevent stort batteri som stikker ut bak.

Dolkestøtet er Mac-ens geniale strømkontakt, den sitter løst nok (med magneter) til at den detter ut heller enn å trekke med seg hele PC-en ned på gulvet når noen snubler i ledningen.

Runde 7: Pris

Begge disse maskinene kan utrustes med raskere prosessor, mer minne og større disk – samt bedre grafikkort. Da blir de både raskere og dyrere. Likevel er det noe forskjell på startprisene. T61p går for 21 825 og oppover, mens du får en MacBook Pro fra 16 990 kroner.

Og vinneren er...

Apples Macbook Pro.

På skikkelige arbeidshester som dette, som skal tilfredsstille en avansert bruker og kanskje flere i familien til forskjellige tider på døgnet, og brukes til alt fra e-post og web til spill og video, teller ikke hastighet og skjerm mer enn utseende, stabilitet og brukervennlighet.

Begge maskinene er solide og kraftige, men Macbook Pro går av med seieren, om enn mørbanket og med enkelte stikksår. Velg den hvis du har tid, anledning og ork til å sette deg inn i et nytt operativsystem.

Og har du ikke det? Eller trenger du kjempehøy skjermoppløsning? Da vil du fint kunne bli venner med ThinkPad T61p også.

Slik hetses PC- og Mac-brukere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.