IKT

PC-en som talerør

KOMMUNIKATOR:Direktør i Microsoft Norge, Brynjar Skauvik er overbevist om at bruken av øyeblikksmeldinger og PC-baserte møter vil øke raskt i årene fremover.
KOMMUNIKATOR:Direktør i Microsoft Norge, Brynjar Skauvik er overbevist om at bruken av øyeblikksmeldinger og PC-baserte møter vil øke raskt i årene fremover.

Chat, øyeblikksmeldinger eller IM, — navnet skjemmer ingen. 1,1 millioner nordmenn er aktive brukere av MSN Messenger.

I tillegg kommer noen titusener som bruker andre klienter. Akkurat som ungdommen har gått foran med SMS, er de også først ute med IM.

Å snakke direkte med hverandre over tastaturet, uten ventetid, har masse fordeler. Det er raskere enn e-post og er i motsetning til SMS gratis.

Det er ingen begrensning på tekstlengden og brukerne kan se hvem av kontaktene som er logget på. Den nye 7.0-utgaven har i tillegg god tale- og videotelefoni og en rekke andre egenskaper som gjør IM til en stadig bredere kommunikasjonsplattform.Mer proft

I følge Gartner vil hele 70 prosent av databrukerne benytte IM neste år. I tillegg spår de en enorm vekst av det de kaller corporate IM, som vi kan oversette til forretnings-IM eller profesjonell IM.

IM er ikke lenger bare er et ungdomsfenomen. Det har Microsoft skjønt. Riktignok brukes MSN Messenger av en masse folk i næringslivet, men de har et mer skreddersydd verktøy i ermet for profesjonelle brukere.

For to år siden kom Microsoft med LCS - Live Communication Server 2003. Nå ruller de ut 2005-utgaven. LCS markedsføres som alternativet for virksomheter som vil ha alle fordelene med vanlige øyeblikksmeldinger, men som også trenger mer avanserte funksjoner slik som filter for SPIM - Spam over Instant Messenger.Mer enn IM

Forskjellen mellom vanlige øyeblikksmeldinger og den serverbaserte, profesjonelle varianten ligger i mer funksjonalitet og mye høyere sikkerhet.

Meldingene formidles kryptert både innenfor og utenfor brannmuren, og de er ikke begrenset til sin egen verden, som nå er basert på Windows Messenger. LCS-brukere kan også kommunisere med IM-klienter på MSN, AOL og Yahoo.

I august kommer en ny klient, Microsoft Office Communicator 2005, med mer funksjonalitet for å utnytte flere av mulighetene som ligger i serveren.

Den nye klienten, som også støtter tale og videosamtaler, gjør at du kan se om kontaktene du samarbeider med er tilgjengelige i form av et ikon som endrer seg.

Brukere med Exchange som gruppevareplattform har også mulighet til å automatisere dette ved at klienten leser informasjonen direkte fra kalenderen. Det betyr at dine kontakter automatisk ser at du er opptatt når kalenderen viser at du er i møte. Hvis systemet integreres med telefoni kan de også se om du er opptatt i telefon.Levende møter

Microsoft har også introdusert en egen tjeneste for PC-baserte møter.

Microsoft Office Live Meeting 2005 er, i motsetning til LCS, en tjeneste og ikke et serverbasert produkt. Dette gjør det mulig å holde møter over nettet med deling av lyd, applikasjoner og presentasjoner.

Brukere kan også stemme over forslag som kommer opp og få presentert resultatet direkte. I stedet for å reise, kan brukere møtes på sine egen PC, eller til å med lomme-PC med nettforbindelse.

Møtene avholdes i en egen klientapplikasjon, eller aller enklest, i en vanlig nettleser. Møtedeltakerne betaler etter hvor lang tid det tar, akkurat som vanlige telefonmøter. I Norge er det i første omgang NetConnect Systems AS som er Microsofts partner og som selger tjenesten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.