SAMFUNNPOLITIKK

Patentkø i Stavanger

BESKYTTER: Bjarne G. Coward har stor tro på Stavanger. - Regionen har et stort potensial med hensyn til forskning og utvikling, slik at behovet for våre tjenester vil være tilstede.
BESKYTTER: Bjarne G. Coward har stor tro på Stavanger. - Regionen har et stort potensial med hensyn til forskning og utvikling, slik at behovet for våre tjenester vil være tilstede. Bilde: Erik Jørgensen
Mari Hult
20. okt. 2008 - 07:12
Vis mer

– Det er et godt område med høy grad av spisskompetanse, og det er mye som kommer og går i næringslivet her, sier Bjarne G. Coward, partner og daglig leder i Protector.

Et raskt søkt i databasen til Patentstyret, viser at området ligger i toppen når det kommer til patentsøknader.

Stort potensial

– Det er bare et patentkontor i Stavanger fra før av, så vi ser et stort potensial og behov for våre tjenester. Dette gjelder både for nye kunder, men også for å kunne følge opp de gamle kundene våre bedre,

I følge Coward setter ikke finanskrisen bremser for innovasjonen, heller motsatt.

– Tidligere nedgangstider har ikke gitt noe særlig innvirkning på antallet og omfanget av rettighetsbeskyttelse. Vi har så langt ikke merket noen nedgang i tilstrømningen av nye oppdrag fra våre norske klienter. Det kan virke som om bedriftene i nedgangstider setter inn større ressurser på forskning og utvikling for å beholde sin posisjon i markedet.

Patentkontoret har stor tro på at Stavangerregionen fortsetter å utvikle seg gjennom krisen.

– Selvfølgelig har vi tro på dette. Regionen har et stort potensial med hensyn til forskning og utvikling, slik at behovet for våre tjenester vil være tilstede.Også for små bedrifter

Av kunder nevner Coward blant annet StatoilHydro, Roxar og Laerdal.

For bedrifter som jobber internasjonalt, er det viktig å kunne slå i bordet med patentrettigheter både overfor samarbeidspartnere og konkurrenter, og han etterlyser at de mindre bedriftene engasjerer seg i patentering.

– De større bedriftene er som regel flinke til å benytte patentsystemet, men spesielt en del av de små og mellomstore bedriftene har et heller avslappet forhold til dette, sier Coward.

Sikre investeringer

– Ved å bruke patentsystemet, er det mulig å sikre sine investeringer innen forskning og utvikling og hindre at andre nyttiggjøre seg dette. Patent kan oppnås på tekniske løsninger, men det er en forutsetning at oppfinnelsen ikke er kjent fra før, skiller seg vesentlig fra det som er kjent fra før og må være industrielt anvendelig.

For bedrifter som ikke er bevisste på dette området, kan et patentkontor gi informasjon om hvorfor beskyttelse av rettigheter er viktig.

– Verdien av forretningsvirksomheten øker når de har sikret seg rettigheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.