KLIMA

Patent på flytebrygge

FLYTER: Ørsta Marina Systems har søkt patent på sin Futura brygge med innstøpte kanaler for framføring av strøm, vann og annet.
FLYTER: Ørsta Marina Systems har søkt patent på sin Futura brygge med innstøpte kanaler for framføring av strøm, vann og annet. Bilde: ØMS
Tore Stensvold
14. des. 2009 - 11:17

Det nye er ikke at brygga flyter, og heller ikke at den bygges i betong.

Det nye er et kanalnettverk under betongdekket. Fem store kanaler i lengderetning og tre ut til hver båtplass er klargjort for å trekke rør og ledninger til alt fra strø, lys og kloakk eller hva det måtte være behov for.

Ingen snubletråder

Dermed holdes brygga fri for løse ledninger og utstyr og gir fleksibilitet. Brygga er forsterket der det er naturlig feste fortøyningspullert, lysmaster og annet.

Dersom det blir krav om dotømming av båter i havn, slik det blir i Sverige, er brygga klargjort for slikt utstyr.

– Det er dyrt å etterinstallere utstyr. Som regel er det heller ikke kanalplass til å installere nye ting som lys eller vannpumper. Mange steder ender dette opp med utenpåliggende installasjoner som er utsatt for skade – og ikke minst skaper det rotete og uoversiktlige brygger, sier markedssjef Geir Østrem ifølge en pressemelding.

HMS

Daglig leder i Ørsta Marina Systems, Bjarne Voldnes, mener at sikkerhet og miljø ofte skyves i bakgrunnen når det skal investeres i nye anlegg.

– Vi har lagt vekt på sikkerhet og miljø i vår nye brygge. Vi søkte løsninger som ivaretar tryggheten ute i anlegget, og sikrer at miljøskapende løsninger kan bygges ut på en hyggelig, ryddig og pen måte, sier Voldnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.