Patent hindrer kuldebroer i husvegger

PÅ PLASS: Det første huset med isolerte stendere er nå på plass i Trondheim. E.A.Smith Elementbygg har laget de prefabrikkerte elemente som så ble heist på plass. (Bilde: E.A.Smith Elementbygg )
KAN SNEKRES: De nye stenderne skal fungere som heltre. Snekkerne skal kunne sage, skru og spikre som før. (Bilde: Moelven Utvikling AS)
FJERNER KULDEBROER: De isolerte trestenderne løser et kuldebroproblem. Men Moelven har ennå ikke tatt den endelige beslutningen om å sette dem i produksjon. (Bilde: Moelven Utvikling AS)
MER GIR MINDRE: Med isolerte stendere får man mer isolasjon, og kan derfor bruke mindre isolasjon i veggene. (Bilde: Moelven Utvikling AS)
  • Bygg

Stenderen består av tre lag, to lag tre og et lag polyuretan i midten og skal eliminere kuldebruene som lett oppstår der stendere blir benyttet.

En prototyp av den nye stenderen, kalt Iso3, er brukt i et bygg som er ført opp på Byneset i Trondheim.

Må vente

Men først til sommeren 2009 regner Moelven med å kunne tilby full produksjon for ordinært salg.

Prototypen måler 48x198 mm der treverket er 2" x 4" og 2" x 2" mens polyuretanet ligger i midten.

– Men dette kan varieres etter behov, det er også mulig å øke isolasjonstykkelsen, sier Sven Egil Holmsen hos Moelven Utvikling.

Patentsøknad

Både produktet og produksjonsprosessen er patentsøkt. Polyuretankjernen er limt til trestenderne på begge sider.

– Vi vil nødig si noe om produksjonen foreløpig, annet enn at støpeteknikk står sentralt, sier Holmsen.

Han legger til at det har vært mye arbeid med å finne det rette skummet.

Bistand

– Det ligger mye arbeid bak å finne et skum med de rette egenskapene, der har Mjøsplast og MjøsCon gjort en kjempejobb, sier han.

MjøsCon har mottatt en innovasjonspris på kr. 300.000 fra DnB NOR for sitt arbeid med den nye standeren.

Selv om polyuretan er brennbart skal den nye stenderen være brannsikker. – Så lenge stenderen er omgitt av tradisjonell mineralull er det helt trygt. Vi har gjort branntekniske undersøkelser, forsikrer Holsen.

TEK

I den nye tekniske forskriften er det krav om 25 cm isolasjonstykkelse. Bruker man mindre, må det kompenseres for andre steder i bygget.

Med Iso3 vil de nye kravene bli innfridd med 20 cm isolasjonstykkelse. Moelven planlegger også å levere Iso3 for større veggtjukkelse, noe som gjør det enklere å bygge passivhus eller lavenergihus.

Presentasjon

Målsettingen er at produktet lanseres eksternt på Byggmessa i Trondheim i slutten av oktober. M

en fortsatt har ikke Moelven tatt en endelig beslutning om å sette det nye produktet i produksjon. Ifølge en pressemelding fra selskapet håper ledelsen å ta en slik beslutning i løpet av høsten. Selskapet planlegger å legge produksjonen til Moelven Eidsvold Værk.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå