JUSS OG SAMFUNN

Påtalemyndigheten anker ikke frifinnelsen av tidligere NTNU-professor

Den tidligere NTNU-professoren var dømt for brudd på eksportkontrolloven og Iran-forskriften.

Statsadvokat Frederik Ranke sier at han ikke vil anke frifinnelsen av den tidligere NTNU-professoren.
Statsadvokat Frederik Ranke sier at han ikke vil anke frifinnelsen av den tidligere NTNU-professoren. Foto: Berit Roald/NTB
9. jan. 2024 - 07:04

– Etter en helhetsvurdering bestemte vi oss før jul for å ikke anke dommen til Høyesterett, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til Khrono.

Den tysk-iranske professoren ble først dømt til åtte måneders fengsel i Oslo tingrett i november 2022. Professoren anket så saken til Borgarting lagmannsrett, som 8. desember frifant ham på alle tre tiltalepunktene.

Professoren, som har iransk og tysk statsborgerskap, inviterte fire iranske gjesteforskere til opphold ved NTNU, uten at det forelå lisens eller tillatelse fra Utenriksdepartementet.

Gjesteforskerne fikk tilgang til instituttets laboratorier, herunder et elektronmikroskop. Dette elektronmikroskopet kunne, ifølge tiltalen som var tatt ut mot mannen, tjene til å utvikle Irans militære evne.

Utenriksminister Espen Barth Eide, her avbildet i forbindelse med den årlige sikkerhetskonferansen i München, er bekymret for utviklingen i Midt-Østen.
Les også

Dypt bekymret over utviklingen i Midtøsten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.