KRAFT

Påstår brenselcelle-gjennombrudd

KONSENTRERT KRAFT:Oppfinneren bak og sjefen for Bloom Energy, K. R. Sridhar gikk ut på 60-minutes og fortalte om selskapet og teknologien.
KONSENTRERT KRAFT:Oppfinneren bak og sjefen for Bloom Energy, K. R. Sridhar gikk ut på 60-minutes og fortalte om selskapet og teknologien.
24. feb. 2010 - 11:31

BloomEnergy kan ha løst problemene mange har slitt med i over 20 år. Hvordan lage en brenselcelle som kan bruke naturgass som brennstoff.

Google og Ebay

Prinsippene for såkalte SOFC – Solide Oxide Fuel Cell ble demonstrert for over 20 år siden i Norge og er kommersialisert i liten skala i Canada, men suksessen er uteblitt. De tekniske vanskelighetene har vært for store.

Slike høytemperaturceller har vært ekstremt kresne på brennstoffet og levetiden har vært for dårlig. Over tid har karbonet dannet et belegg på cellene.

Under radaren har selskapet BloomEnergy utviklet en teknologi som gjør slike brenselceller lønnsomme. I det minste hevder de det, og de har allerede fått Google, Ebay og andre som kunder. Hos Google leverer fire Bloom Box-er på tilsammen 400 kW.

Bloom Box

I California, med mangel på strøm, er det å kunne være selvforsynt en god ide. Deres Bloom Box består av et antall små stabler med brenselcelleplater på under en liter hvor hver keramisk plate er utstyrt med et katalysatorbelegg på hver side.

Tradisjonelt har slike brenselceller brukt platina som katalysator. Det har Bloom Energy unngått, og bruker en billigere metallegering i stedet – og en blanding av yttrium og zirkon.

På selskapets nettside oppgir de en effekt per celleplate på 25 watt. Hvis vi teller korrekt ut fra bildene av stablene på bildet inneholder de rundt 25 plater som skulle gi en effekt på rundt 625 watt. En av de såkalte energiserverne de leverer på 100 kW burde i så fall inneholde rundt 160 stabler.

Til deg om ti år

Systemet kan bruke naturgass, biogass, biodiesel eller etanol som drivstoff. Virkningsgraden oppgis til over 50 prosent, og det er i så fall svært bra. Virkningsgraden til de meget avanserte norske gasskraftverkene som ennå ikke er bygget lå på over 59 prosent, men det var med en gassturbin og to dampturbiner.

Hvis Bloom Box-en klarer over 50 prosent vil slike systemer potensielt kunne lage billig strøm. Bloom Energy ser ikke noe stort poeng i å utnytte restvarmen, men varmebehover i California, hvor de fleste anleggene er solgt er neppe stort. Systemet er oppgitt til å ha en driftstemperatur på over 800 grader.

Oppfinneren bak og sjefen for Bloom Energy, K. R. Sridhar tror de vil kunne lage utgaver for private hjem i løpet av ti år til mindre enn 3000 dollar. Han sier at de nå produserer strøm til en pris på 8 til 10 cent per kWh i dag basert på naturgass.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.