IKT

Passerte digital-hinderet

Norges televisjon (NTV), som eies 50/50 av NRK og TV2, passerte i dag nok et hinder på veien mot et digitalt bakkenett.

Regjeringen har akseptert at de analoge sendingene må slås av for at det nye digitale bakkenettet skal bli lønnsomt.

De 600.000 seerne som i dag bare tar inn TV-signaler via bordantenner og takantenner, må punge ut med 1300-1500 kroner dersom de ikke vil ha svart skjerm.

NRK og TV2 regner med å spare nesten like mye på å slå av de analoge sendingene som det koster å bygge ut det nye digitale nettet.

Nå gjenstår bare behandlingen i Stortinget før NTV kan sprette champagnekorkene og begynne investeringene. Det vil tidligst skje etter at statsbudsjettet er i havn, men sannsynligvis først på nyåret 2004.

Kulturminister Valgerd Svartstad Haugland argumenterte klart i favør av en rask utbygging av det digitale bakkenettet da stortingsmeldingen ble lagt frem 27. juni.

Men hun har satt opp seks kriterier som må oppfylles før NRK og TV2 får slå av de analoge sendingene. De viktigste er at overgangen til digitalt fjernsyn må representere en merverdi og at anskaffelseskostnadene for mottakerutstyr skal være begrensede.

Svarstad Haugland åpner også for en gradvis stenging av analoge sendinger. Dette er i tråd med NTVs ønske om å innføre digitalt fjernsyn region for region i perioden 2005-2007.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.