ARKIVNYHETER

Pass på fingeravtrykkene

BIOMETRISK: Etter nyttår vil fingeravtrykkene dine tas opp og lagres i passet ditt. Datatilsynet har tidligere uttrykt at dette kan øke faren for ID-tyveri ved at passet avleses av uønskede personer.
BIOMETRISK: Etter nyttår vil fingeravtrykkene dine tas opp og lagres i passet ditt. Datatilsynet har tidligere uttrykt at dette kan øke faren for ID-tyveri ved at passet avleses av uønskede personer. Bilde: Mona Strande
Kjetil Malkenes Hovland
3. apr. 2009 - 13:57

Skal du ha nytt pass etter nyttår, må du gi fra deg fingeravtrykkene dine.

Disse skal lagres elektronisk i passet, slik at det går fortere når du er ute på reise.

Pass-opplysningene på PC-en.
DU BLIR REGISTRERT: Informasjonen i elektroniske pass kan avleses via datamaskin, som gir større effektivitet og raskere grensepassering. Mona Strande

Økt sikkerhet ved grensa

– Dette vil gi en raskere kontroll for den som reiser, i tillegg til økt sikkerhet ved grensekontrollene, sier justisminister Knut Storberget ifølge en pressemelding.

Men Datatilsynet er skeptiske til å lagre såkalt biometrisk informasjon, og har advart mot økt fare for ID-tyveri.

Frykter ID-tyveri

– Det er utrolig lite som skal til for å hente ut den digitale informasjonen i passene, sa senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til TU i høst.

– Når fingeravtrykkene skal inn i passene blir det ikke snakk om bare noen punkter fra fingeravtrykket, men et fullt bilde som blir liggende som digital informasjon i RFID-brikken – akkurat som ansiktsbildet. Det er vi kjemperedde for, sa Årnes.

Må følge EU-regler

Grunnen til at regjeringen nå foreslår dette er en EU-forordningen av 13. desember 2004 om bruk av biometri. Den stiller krav til medlemslandene om å lagre fingeravtrykk i pass og reisedokumenter.

Fra januar 2010 må norske borgere må avgi fingeravtrykk av to fingre ved søknad om nytt pass. Prisen på nye pass vil ikke endres, og de gamle passene er fortsatt gyldige.

Passet leses av elektronisk og data hentes opp på en PC.
Fra januar 2010 må norske borgere må avgi fingeravtrykk av to fingre ved søknad om nytt pass. Prisen på nye pass vil ikke endres, og de gamle passene er fortsatt gyldige. RFID: Med en RFID-avleser kan informasjonen i passet ditt hentes ut. Både fingeravtrykk, bilde, hårfarge og adresse skal lagres. Mona Strande

Informasjon lagres sentralt

Regjeringen ville opprinnelig lagre fingeravtrykkene også i et sentralt passregister, men har lyttet til blant andre Datatilsynet og dropper dette.

Datatilsynet mente at slik lagring gir en risiko. Det kan blant annet utnyttes av utro tjenere hos passmyndigheten eller produsenten, eller dataene kan komme på avveie på andre måter.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.