DATATELE

Pass godt på din ID!

11. sep. 2007 - 07:00

Blant alle de ny PC-truslene er tyveri av identitet noe av det alvorligste man kan utsettes for, ifølge Dr. Ajei Gopal i IT-selskapet CA.

Han er visepresident og sjef for enhetene som lager programvare for administrasjon og sikkerhet.

Du - deg!

– Det er så fundamentalt dette med hvem du er. Du kan identifiseres med navnet ditt, med personnummeret, med e-postadressen og andre ting, men alt dette peker på deg som person. Et moderne IT-system skal gjenkjenne deg og sørge for at du får de rettigheter du skal ha, enten det er på jobben eller i nettbanken, sier Gopal.

100 % sikkert

Hvis noen stjeler din elektroniske identitet, er du ille ute.

– Da kan andre håndheve alle rettighetene dine og få tilgang til dine penger, dokumenter og masse opplysninger som du vil ha for deg selv. Jo mer sammenkoblet verden blir og jo flinkere de som vil ha penger og opplysninger blir, desto større er faren for identitetstyveri. Du kan selvfølgelig koble PC-en fra nettet og mure den inne. Da er den 100 prosent sikker, men ikke særlig nyttig, påpeker Gopal.En ny verden

Selv om nesten halvparten av verdens PC-er mangler sikkerhetsprogramvare, er store og små virksomheter blitt veldig flinke. Dessuten er både operativsystemer og programvare blitt sikrere.

Det er ikke lenger store virusangrep. Nå er motivet kriminalitet og profitt, og det står flinke folk bak den store økningen i slike angrep.

– Dette er jo som når bankrøveren ble spurt hvorfor han røvet banker, og han svarte at det var fordi det var der pengene var. Nå er pengene på nettet og mange røvere har byttet ut revolveren med tastaturet.Mye gjenstår

I dag er den enkeltes elektroniske identitet viktig for å samhandle med andre aktører på nettet. Mange bedrifter har gode sikkerhetssystemer for å håndtere virus, spam og andre tradisjonelle trusler, men for mange gjenstår det mye før de har sikre systemer for å håndtere medarbeidernes identitet.

– Vårt syn på IT-sikkerhet handler ikke bare om å holde stygge ting ute, men også om å inkludere for å gjøre det enkelt å få samhandlet og gjort det arbeidet som skal utføres. Derfor er det beste sikkerhetssystemet det som ser kontroll, administrasjon og sikkerhet under ett. Det er først når IT-avdelingen kan se alt i sammenheng, at sikkerheten kan bli god nok, sier Alej Gopal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.