IKT

Pass deg for virusnissene!

IT-sikkerhetsselskapet Protect Data har laget en oversikt over to nye julevirus som du må passe deg for. Virusene ødelegger systemfiler og sender seg selv videre til dine venners og forretningsforbindelsers e-post.

”Music”:

W32/Music-D og W32/Music-E. En dataorm kobler seg til nettsteder, oppdaterer seg, og sender seg selv til e-postadresser. Teksten er slik: ”Hi, just testing email using Merry Christmas music file, you’ll like it”.

Vedlagt ligger en fil som heter music.com, music.exe eller music.zip. Hvis du er så uheldig å åpne vedlegget, får du se en tegnefilm med julenissen mens de første notene av ”We wish you a Merry Christmas” blir spilt. Et skilt med ”Merry Christmas” dukker opp, og musikken starter på nytt.

”Navidad”:

W32/Navidad-B. Filen EMANUEL:EXE ligger som vedlegg til e-posten. Hvis du klikker på filen kommer teksten ”Nunca presionar este boton” – ”Klikk aldri på denne knappen”, fram i et dialogvindu.

Hvis du klikker likevel, vises et nytt vindu med tittelen ”Emmanuel…..” og teksten ”Emmanuel- God is with us! May god bless u. And Ash, Lk and LJ!!”. Viruset leser andre e-postmeldinger og sender seg selv til avsenderene.

Økende problem

De mest avanserte virusene ødelegger filer i maskinen din så forsiktig at du ikke merker noen ting. Et virus multipliserer tall som er lagt inn med 0,95, slik at økonomiske resultater og andre nøkkeltall blir feil. Andre videresender det siste dokumentet du sendte.

Datavirus øker stadig fortere i antall. Tusen nye virus oppdages nå hver måned rundt omkring i verden, ifølge Reuters. I fjor var tallet 400 i året. Det er også lettere å mutere eksisterende virus. En av årets største plager, ”love-viruset”, har dukket opp i om lag 60 varianter.

Det viruset som har skapt mest problemer i år er ”Kakworm”. Lik ”love-viruset” sprer ”Kakworm” seg med e-post, men ofte uten at du åpner e-posten som viruset ligger i. Det utnytter en svakhet i Microsoft Office e-postprogram, men folk flest vet ikke at svakheten kan repareres gratis.

Om du unngår julevirusene, kan du få problemer selv med uskyldige julehilsener. Mange av disse er ifølge Protect Data så dårlig laget at de kan ødelegge PC-en din.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.