BYGG

Parkerer næringsdepartementet

TOK KONTROLL: Kommunalminster Liv Signe Navarsete tok ballen og bestemte at nå skal byggenæringen få den stortingsmeldingen den lenge har ønsket.
TOK KONTROLL: Kommunalminster Liv Signe Navarsete tok ballen og bestemte at nå skal byggenæringen få den stortingsmeldingen den lenge har ønsket. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
5. feb. 2010 - 11:25

Med beslutningen om å starte arbeidet med en stortingsmelding om bygningspolitikken har kommunalminister Liv Signe Navarsete i praksis parkert Nærings- og Handelsdepartementet som byggenæringens departement. Formelt har hun unngått det ved hjelp av navnet. Hun lager ikke en melding om byggenæringen, men om bygningspolitikken. For både næringen selv og for alle andre betyr den nyansen fint lite.

– En melding om byggenæringen ligger utenfor vårt ansvarsområde, men det er behov for å drøfte bygningspolitkken, sa kommunalminister Liv Signe Navarsete til representanter for byggenæringen under avslutningskonferansen for Byggekostnadsprogrammet.

Men allerede i neste setning hadde hun glemt at hun ikke skulle lage en melding om byggenæringen.

– Det er en av våre største næringer. Vi investerer for 150 milliarder hvert år i nybygg og rehabiliteringer og det er nå på tide med en gjennomgang.

Hytt og vær

– Jeg har gått frem på eksemplarisk vis, vi lager ikke stortingsmeldinger i hytt og vær, svarer kommunalminister Liv Signe Navarsete på spørsmål om hun nå har tatt kontrollen og bestemt at byggenæringen skal få sin etterlengtede stortingsmelding. Politisk hører ansvaret inn under Nærings- og Handelsdepartementet, som senest i fjor avviste behovet for en slik melding til tross for at daværende kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa tok dette opp med næringsministeren.

– Det er en litt glidende overgang. Flere departementer er involvert, både Næringsdepartementet og Finansdepartementet, sier Navarsete.

– Byggenæringen har lenge følt at KRD er dens viktigste departement selv om den formelt hører inn under NHD. Har du med lanseringen av denne stortingsmeldingen formalisert dette?

– KRD er en premissgiver, men at vi er viktigst kan jeg ikke si. Det er viktig at flere føler ansvar for byggenæringen, men en stortingsmelding har vært veldig etterspurt.

Fragmentert

Begeistringen over at regjeringen nå skal fremme en stortingsmelding om byggningspolitikk er stor i byggenæringen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Dette er nøyaktig hva jeg sa til Åslaug Haga for to år siden, sier professor Torger Reve om begrunnelsen kommunalminister Liv Signe Navarsete gir for å starte arbeidet med en nye stortingsmeldingen.

– Dette er bra, nå venter vi bare på å se om det blir noe handling, legger han til.

– Det er gjort for mye som er fragmentert, nå må vi samle det, sier Navarsete.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.