IKT

Par i trådløst

Foreløpig består Radiocrafts AS av de to sivilingeniørene Peder Martin Evjen og Hallvard Moholdt.

Bedriften ble etablert for vel et halvt år siden. I løpet av denne tiden har de to utviklet en serie på seks standard radiofrekvensmoduler (RF).

De er nå klare for markedet og møter nødvendige frekvenskrav både i Europa og i USA.

- Disse standardproduktene er beregnet solgt i store volumer verden over. Vi er i disse dager inne i sluttforhandlinger om distributøravtaler både i Europa, Nord-Amerika og Asia. I tillegg har vi allerede utviklet flere kundespesifiserte moduler. Dette vil vi også fortsette med, i første rekke til norske og nordiske kunder på grunn av geografisk nærhet til kunden, sier Evjen.

Kjøp og bruk

- Mange produsenter av ulike typer elektronikkutstyr ønsker å tilføre produktene sine muligheter for å kunne kommunisere med omverdenen. Ofte har de ikke RF-kompetanse i egne rekker. De er derfor interessert i lavkost hyllevareprodukter for å redusere utviklingstid og kostnader. Der kommer vi inn i bildet, sier Evjen.

Radiocrafts representerer således bindeleddet mellom brikkeprodusenter som Chipcon og Nordic VLSI, og sluttbrukeren.

- Ved å tilby komplette moduler hvor all RF-elektronikk og protokoll (programvare) er integrert, gjør vi det enkelt for kunden. Modulene er en standard ferdig løsning, og produsenten sparer seg for lang utviklingstid, utviklingskost og risiko. Han får en ferdig utprøvd, kvalifisert og testet løsning basert på moduler som er forhåndsgodkjent i forhold til regler som gjelder for bruk av radioutstyr, sier Evjen.

Selve produksjonen foregår for øvrig hos EMG på Skårer.

Lang erfaring

De to gründerne har begge lang RF-erfaring. Evjen har jobbet 14 år med utvikling og salg av radioprodukter. Han har vært med på utviklingen av den militære MRR-radioen (Multi Role Radio) hos Kongsberg Defence Communications (KDC). De siste seks årene har han jobbet hos Chipcon. Moholdt har tilsvarende fartstid hos blant andre Ericsson og KDC.

- Ved innovativt design og bruk av det siste innen produksjonsteknologi har vi klart å integrere alle RF-kretsene samt protokollprogramvare i en modul som bare måler 12,7 x 25,4 x 3,5 mm. Modulene er dessuten fullstendig skjermet og tilpasset automatmontasje. Prisen ligger på 20 dollar i volumantall, og det er svært konkurransedyktig, sier Moholdt.

De to er derfor svært optimistiske med hensyn til Radiocrafts videre utvikling: - I løpet av året regner vi med å ha ansatt to eller tre kolleger. Ambisjonene er å være en bedrift på 25-30 ansatte i løpet av fem år.

Brukes over alt

Radiocrafts' moduler har et svært bredt nedslagsfelt. Blant utallige områder hvor de kan brukes nevner Evjen hjemme-, bygnings- og industriautomatisering, fjernavlesning, alarm- og sikkerhetssystemer, flåtestyring, fjernstyringer og telemetri.

- Vi har allerede levert systemer til to store amerikanske aktører innen husholdningsapparater. Sammen med en norsk samarbeidspartner har vi et system for innsamling av sensordata i bygninger samt overvåkning av teknisk utstyr i sykehusmiljø. Vi har også tatt frem en løsning for ventilasjonsstyring i boliger.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.