IT

Papirkutt på Stortinget

Håkon MalkomsenHåkon Malkomsen
7. apr. 2008 - 07:01
Vis mer

Fra 15. april slutter Stortinget å sende ut papirdokumenter til offentlige abonnenter som kommuner og fylkeskommuner.

Stortinget er blant instansene i Norge som produserer og bruker mest papirark.

Grønn bølge

Prosjektet "Grønt Storting" skal komme Stortingets enorme papirforbruk til livs.

Cirka 100 offentlige abonnenter vil fra 15. april bli henvist til elektroniske versjoner av dokumentene på Stortingets nettside. Private abonnenter, som bedrifter og privatpersoner, vil fortsatt motta papirdokumenter i posten.

Sparer miljøet

– Målet er å spare miljøet ved å redusere bruken og transporten av papir, og å redusere bruken av skattebetalernes penger, sier Inger Lorange Figved, avdelingssjef ved Stortingets informasjons- og dokumentasjonsavdeling.

Lorange Figved tror mange offentlige instanser mottar papirdokumenter som aldri blir lest.

Raskere og bedre

– Vel så enkelt, og ikke minst mye raskere, kan man få akkurat det man trenger fra nettsidene våre, blant annet ved å abonnere på elektronisk varsling om at det er kommet nye dokumenter via RSS-feed.

Men ikke alle er like fornøyde med kutt i papirdistribusjonen.

– Noen synes dette er grusomt, forteller avdelingssjefen.

Nytt på nett

Som et ledd i prosjektet lanseres en ny nettløsning for Stortingets dokumenter, hvor dokumentene skal sorteres etter tema. Er du for eksempel interessert i samferdselspolitikk, skal du kunne abonnere på alle dokumenter som omhandler samferdsel på e-post.

I dagens system er du nødt til å abonnere på alle dokumenttyper, uansett hva det er, for å kunne følge ett politisk område. Løsningen er utviklet i samarbeid med designbyrået Creuna.

Miljø i alle ledd

”Grønt Storting” inngår i prosjektet ”Grønn stat”, som skal gjøre Norge grønnere ved å integrere miljøhensyn i alle statlige instanser.

– Stortingets administrasjonen ønsker å være et forbilde for andre, og etterleve anbefalingene og påbudene Stortinget kommer med, sier Lorange Figved.

Hyller prosjektet

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken gleder seg over tiltaket.

– Det er fortsatt enorme mengder papir som trykkes opp og sendes ut ganske bevisstløst. Mange bedrifter i Norge er ikke klar over mulighetene nettet gir med tanke på distribusjon av informasjon, sier Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.