NATURVITENSKAP

Pang i kometen

KOMETSMELL: På morgenen klokken åtte den fjerne juli vil romsonden Deep Impact slippe Impactor og den går for egen rakettmotor ned mot og rett inn i kometen Tempel One. Kollisjonen vil slå løs meget store mengder is og støv fra kometen. Disse analyseres av morfartøyet og bilder og data sendes straks ned til NASA i USA. Kometen er bare synlig fra den vestlige halvkule i kollisjonsøyeblikket.
KOMETSMELL: På morgenen klokken åtte den fjerne juli vil romsonden Deep Impact slippe Impactor og den går for egen rakettmotor ned mot og rett inn i kometen Tempel One. Kollisjonen vil slå løs meget store mengder is og støv fra kometen. Disse analyseres av morfartøyet og bilder og data sendes straks ned til NASA i USA. Kometen er bare synlig fra den vestlige halvkule i kollisjonsøyeblikket.Bilde: NASA

Poenget er å slå løs et lite stykke av kometen for så å analysere hva som er inne i et slikt himmellegeme.

Hittil har forskerne bare sett overflaten - og halen.

Impactor veier 372 kilo og har egen rakettmotor som skyver den kjapt og bestemt rett inn i kometen. Stykket som slås av kan lage en like stor grop som Coliseum i Roma.

Analyse

Is og støv slynges ut og analyseres av Impactors ”mor”, sonden Deep Impact. Denne er på størrelse med en Folkevogn og veier 600 kilo.

Sonden drives elektrisk sett av to digre solseil som fanger inn nok solenergi til å lade batteriene på til sammen 16 Ah.

Kometen Tempel One er femten kilometer lang og fem ganer fem kilometer i tverrsnitt. Dens masse er rundt en milliard tonn og den består til 40 prosent av is. Resten av massen utgjøres av silikastøv, organisk stoff og annet, opplyser NASA i en nettmelding.

Presis informasjon

Poenget ved å analysere Tempel One’s kjerne er å slå fast hva kometer egentlig er satt sammen av, helt konkret.

Det finnes omkring en milliard kometer i et belte lengst fra solen. Noen av disse fanges inn av andre himmellegemers gravitasjon og bringes ut av sin solbane. Det er disse som av og til nærmer seg vår del av solsystemet.

Lang tur

Deep Impact med ”datter” Impactor ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida den 12. januar i år.

Avstanden til kometen var da 267 millioner kilometer. I trefføyeblikket vil den bare være 134 mill. km fra oss.

Fordi sonden har gått i rundbane har den i trefføyeblikket tilbakelagt 431 mill. km.

Les mer om Deep Impact på sidene til Norsk Romsenter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.