FORUM

Pandoras eske

Ifølge gresk mytologi var Pandora den første kvinnen på jorden. Smeden Hephaestus, som også er guden over ilden, fikk i oppdrag av Zevs å lage en kvinne.

Han lagde henne av jord og vann. Først var hun en statue i metall, men Zevs syntes hun var så vakker at han ville gi henne liv. Alle de andre gudene gav henne også egenskaper. Afrodite ga henne skjønnhet, Apollo ga henne musikk, Hermes ga henne evnen til å overtale. Hun fikk også ynde, intelligens, pluss mange flere evner. Derav hennes navn Pandora, som betyr "den evnerike" . Hera ga henne nysgjerrighet, noe som aldri lot Pandora hvile. Hun var alltid nysgjerrig.

Zevs sendte Pandora som en gave til Epimetheus, broren til Hephaestus. Epimetheus var så betatt av at han gjorde henne til sin hustru. I bryllupspresang fikk de en enestående vakker boks, pyntet med gull og vakre steiner. Boksen var låst, men Zevs gav det nygiftede paret nøkkelen og sa til Pandora at hvis hun ville leve lykkelig sammen med sin nye ektemann, måtte hun aldri åpne boksen.

En god stund gikk. Pandora og Epimetheus levde et lykkelig og fredfullt liv, men nysgjerrigheten ble så sterk at Pandora åpnet boksen. Da fløy elendighet og ulykke ut. Sykdom, smerte og fortvilelse og andre onder har siden bedrøvet menneskene. Helt til slutt kom håpet flygende ut, som en liten fugl med en beskjed om trøst for menneskeheten.

Jeg ser ikke helt parallellen til artikkelens billedbruk ?

Morten Thorbjørnsen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.