T2

Palmesus fra HP

30. juni 2011 - 15:54

For rundt et år siden kjøpte HP gamle Palm. Selskapet som gjorde den elektroniske lommeplanleggeren til en suksess, men som slet med å få den til å bli en telefon. HP derimot, som hadde penger nok, så potensialet og kjøpte hele stasen. Nå kommer operativsystemet på både telefoner og nettbrett. I morgen slippes TouchPad som skal utfordre iPad og alle som har lansert nettbrett med Android. I motsetning til Apple er ikke HP så hemmelighetsfulle med hva de gjør.

Plass til flere?

Spørsmålet er om det er plass for enda et operativsystem. Nå er det Apple som dominerer, og det er kommet en lang rekke utfordrere med Android, som ganske sikkert vil ta et stort jafs av kaka.

– Selvfølgelig er det sterk konkurranse i dette markedet, men markedet øker kraftig og det er plass til flere. Vi har et operativsystem som vi mener mange kommer til å bli veldig glad i. Det kan hjelpe brukeren og automatisere prosesser i mye større grad enn konkurrentene gjør. I morgen slipper vi TouchPad i USA og til høsten kommer det til Norge. Prisen er ikke satt, men den vil bli konkurransedyktig, sier norgessjefen for PC-divisjonen, Verner Hølleland.

Samme pris

I USA koster TouchPad 499 dollar for en 16 GB-utgave og 599 dollar for en med 32 GB. Det er det samme som iPad 2 i utgaver med WiFi, men uten innebygget 3G.

Bra grensesnitt

Vi har sett på en tidlig enhet og inntrykket er blandet. Det er ingen tvil om at WebOS er et spennende operativsystem med veldig mye bra og gjennomtenkt funksjonalitet. Her går det iOS en høy gang om det ikke overgår det. Det store spørsmålet er om det er nok til å brøyte seg inn mellom Apple og Google. Dessuten kommer Microsoft tilbake om et års tid med Windows 8 som vil gå på de samme ARM-baserte prosessorene som andre nettbrett bruker som motor.

Tjukkere

Fysisk er TouchPad ganske lik iPad, men litt tjukkere og litt tyngre. 13,7 mm er ikke veldig imponerende i dag. Skjermen på 9,7 tommer har en oppløsning på 1024 ganger 768. Prosessoren er på 1,2 GHz med to kjerner. Nettbrettet har et 1,3 megapiksel frontkamera for videosamtaler, men ikke noe kamera bak. Lyden er i stereo og noe av det best vi har hørt fra nettbrett.

HP sier at dette operativsystemet er laget for multitasking, men det gjenstår å se om det holder hastigheten oppe når man laster på med apps som det for øvrig av er lite av i starten. Men de kommer nok. Det må HP sørge for.

Induksjon

HP har utstyrt TouchPad med mulighet for induktiv lading og induktiv overføring av informasjon. Teknologien fulgte med kjøpet av Palm og kalles TouchStone. Den gjør at det holdet å legge fra seg nettbrettet på en plate på skrivebordet så lades det opp. Det samme gjør telefonene som også vil lanseres senere i år. En fiffig egenskap er at man kan sveipe en telefon over nettbrettet så overføres nettadresser mellom enhetene. Etter hvert som HP utvikler systemet vil de også kunne overføre annen informasjon på denne måten.

Goodies

I WebOS har HP laget noe de kaller notification. Det betyr at man får et varsel i menylinjen om avtaler, e-post og annet som skjer uten at det griper inn i det man driver med. Synergy er en annen funksjon som integrerer ulike informasjonskilder. Brukeren kan selv sette opp hva som skal integreres slik som e-post, Facebook, LinkedIn, eller det kan være ulike kalendere eller album på nettet. Søk har også fått stor oppmerksomhet og gjennom appen Just Type får man søkt gjennom nettbrettet eller steder man setter opp på nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.