KRAFT

Pålegger Statnett å rette kabelfeil

Kraftforbindelsene over Oslofjorden brøt sammen i fjor vår. Om ikke alt er i orden innen 1. juni, truer NVE Statnett med dagbøter på 800.000 kroner.
Kraftforbindelsene over Oslofjorden brøt sammen i fjor vår. Om ikke alt er i orden innen 1. juni, truer NVE Statnett med dagbøter på 800.000 kroner. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
4. mars 2009 - 13:52

I mars og april i fjor ble to av de tre kabelforbindelsene Statnett har over Oslofjorden skadet.

Disse er vitale for forsyningssikkerheten og for krafteksporten til Sverige.

– NVE konkluderer med at Statnett har brutt flere enkeltbestemmelser i regelverket. Selskapet har brukt for lang tid på å rette feilene, noe som tilsier at ressursene for gjenoppretting ikke har vært tilgjengelige på kort varsel, skriver NVE i en pressemelding.

Dårlige rutiner

Etaten mener Statnett har for dårlige rutiner på overvåking og ettersyn av kablene, og at driftsspenningen er høyere enn hva kablene er dimensjonert for å tåle. I tillegg skal Statnett ikke ha gjennomført tilstrekkelige risikoreduserende tiltak.

Statnett pålegges derfor å utbedre og gjenopprette driften på kablene over Oslofjorden innen 1. juni 2009. Om ikke dette overholdes, vil Statnett få dagbøter på 800 000 kroner.

I tillegg vil Statnett få et overtredelsesgebyr etter regelbruddene. Størrelsen på dette vil bli avgjort når NVE har full oversikt over forholdene.

Les også: Kabelfeil har kostet milliarder

– Alvorlig

Statnett sier på sin side at utbedring innen 1. juni er i tråd med deres planer.

– Ellers kan jeg si at vi tar kritikken fra NVE svært alvorlig, og erkjenner at vi ikke har holdt NVE tilstrekkelig orientert om saken underveis. For øvrig minner vi om at vi har håndtert denne saken med hovedvekt på forsyningssikkerheten , og ingen har vært strømløse et eneste sekund på grunn av denne feilen, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til TU.no.

Oversett

Han sier at Statnett er sterkt uenige i en del av vurderingene NVE legger til grunn.

– Vi har inntrykk av at dokumentasjonen vi har levert, ikke har vært tilstrekkelig vektlagt, både når det gjelder tilstandskontroller og vedlikehold, sier kommunikasjonsdirektøren.

Lavere kapasitet og dyrere strøm

Akselsen påpeker at dette har vært en svært spesiell hendelse, i og med at man fikk fem kabelfeil på to forbindelser over Oslofjorden samtidig.

– Vi leser dessuten NVEs vurderinger og formuleringer dit hen at de kan få konsekvenser for måten vi legger opp driften av kraftsystemet på. Det kan hende vi blir nødt til å drive systemet mer forsiktig, og det vil i så fall få konsekvenser både for handelskapasitet og strømpriser, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.