PRODUKSJON

Pådriveren

- Dermed er ringen sluttet, sier administrerende direktør Helge Bjørhall i Flow-Teknikk AS, og tenker tilbake til den gang man hadde nisjeutstillingene Elektronikk, Automatica og Kjemiteknikk. Så dukket videreføringen Electronics & Automation opp. Deretter gikk elektronikkimportørene ut med sine egne arrangement, EIF-dagene, og automatiseringsleverandørene havnet på Eliaden.

- Der ble vi ønsket velkommen og tatt i mot med åpne armer. Vi representerte tross alt nesten en tredjedel av utstillingens totale utstillerantall. Det var bare en liten hake ved det hele. Alle våre innspill møtte det døve øre. Vi brukte mye tid og krefter på å forsøke å få gjennomslag for instrumenterings- og automatiseringsfirmaenes ønsker hos Eliade-ledelsen, men uten å lykkes. Vi ble behandlet som stebarn, sier Bjørhall.

God oppslutning

Han er derfor glad for at neste års PA-messe allerede nå kan notere seg for meget stor oppslutning. - Denne messen blir arrangert på våre egne premisser, uten røde løpere, lørdagsåpning og politikerpåvirkning. Her er det det bransjefaglige som teller, sier han.

PA-messen så for øvrig sin spede begynnelse allerede i 1999. Både den gang og i 2001 var et tredvetall bedrifter med. Nå - rundt fire måneder før arrangementet går av stabelen - er utstillerantallet fordoblet og ytterligere et femtitall bedrifter vurderer deltagelse. Det kan bli så mange som 100 utstillere.

Fra sensor til web

Undertittelen for neste års PA-messe er "Fra sensor til web". Dette vil også det parallelle seminarprogrammet gjenspeile. Der vil man ta opp sentrale temaer innenfor både kommunikasjon, instrumentering og måleteknikk, kunstig syn og industriell IT, uten at det endelige programmet er helt på plass.

Med utgangspunkt i strukturen i norsk industri, vil prosessautomatisering være et tyngdepunkt. Samtidig bidrar den teknologiske utviklingen til at bedriftene mer og mer betraktes som en helhet, der en effektiv utveksling av data mellom ulike avdelinger og nivåer blir en stadig viktigere konkurransefaktor.

Optimister

PA-komiteen som kommer med innspill til gjennomføringen av PA 2003, består ved siden av Bjørhall av Tov Andreassen, Emerson Process Management; Lars Anfinn Ekornsæter, Norsk Forening for Automatisering (NFA); Per Kølner, Leif Kølner Ingeniørfirma AS; John Ryen, Bürkert Contromatic AS; Tore Sandvoll, Endress+Hauser AS og Tron Saastad, Beijer Electronics AS.

De er alle sammen optimister på bransjens vegne. Til tross for dystre meldinger om utflagging og bedriftsnedleggelser, står det ikke så ille til med norsk industri, mener de. Det er lyspunkter. Offshore, shipping og farmasøytisk industri blir nevnt som eksempler.

- Vi tjener penger og søker etter salgsingeniører, sier Tov Andreassen, Emerson Process Management AS. Utsagnet støttes av flere andre i bransjen. De er samtidig enige om en annen ting: Det er vanskelig å finne gode salgsingeniører!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.