NETTARKIV

Pådriver for teknologisk utvikling

21. okt. 2003 - 09:32

ARNE TONNING

er teknologirådgiver i London

arne.tonning@ntc.no

@brd1:BBC HAR EN lang historie og representerer selve prototypen på en allmennkringkaster. Likevel har veteranen, som i disse dager opplever politisk storm i forbindelse med Hutton-granskingen, klart å følge med i den rivende utviklingen på teknologifronten. Over de seneste år har BBC til og med tatt på seg ledertrøyen og er i dag en pådriver for teknologisk utvikling. I lavkonjunkturen har BBC både hatt og tatt seg råd til å videreutvikle sine plattformer for levering av moderne tjenester og innhold. Dette fikk medlemmer av Eksportrådets New Media Network en smakebit av under et besøk hos BBC tidlig på sommeren.

DAB tar av

Digital radio (DAB) har siden sist på 90-tallet vært tilgjengelig i en del land, inkludert Norge. Likevel har utbredelsen latt vente på seg. Hovedproblemet så langt har vært mangel på radioer til en overkommelig pris.

Nå ser utviklingen ut til virkelig å skyte fart i Storbritannia etter at radiomottakere til under 100 pund har kommet på markedet det siste året. Nye integrerte kretser for DAB, et prosjekt som BBC faktisk både sponset og var pådriver for, har muliggjort dette. I løpet av 2002 økte antallet DAB- mottakere med 165 prosent til 135.000. 75.000 av disse gikk med i julesalget 2002, og i perioder av 2003 har mottakere vært helt utsolgt. Firmaet som produserer de nye integrerte kretsene, melder nå at de har levert over 250.000, og i juli annonserte Sony at de vil komme med nye DAB-modeller. Alle har ventet på at de store japanske produsentene skulle komme på banen.

En annen viktig faktor for utviklingen er et sterkt økende programutvalg både fra BBC og kommersielle leverandører. Dessuten blir digital radio markedsført og levert parallelt på DAB, internett og digital-TV plattformer.

Interaktivt prosjekt

I Hull driver BBC et veldig interessant prosjekt i samarbeid med den lokale teleoperatøren Kingston Communications. Det er den eneste lokale operatøren som aldri ble nasjonalisert. Hull er ikke et spesielt velstående område, men har helt andre fortrinn. I Hull står husene tett i tett på rekke, og det meste ligger innenfor kort avstand. Resultatet er at byen er dekket med en ADSL-tjeneste som leverer 4 Mbit/s rett inn i stua.

På dette nettverket leverer BBC det de kaller BBC i Hull. Det er et sett digitale tjenester som inkluderer interaktiv-TV, VideoOnDemand og interaktiv undervisning. Det blir lagt stor vekt på å levere lokale tjenester og prøve nye innholdskonsepter. Hull er dermed et stort og levende laboratorium for morgendagens tjenester, og tilbudet har vist seg å være veldig populært.

Arkiv via P2P neste?

BBC er ledende både innenfor digital-TV og internett-tjenester, men ambisjonene ser ikke ut til å stoppe der. I sommer kunngjorde de til stor begeistring at de har tenkt å gjøre sitt enorme programarkiv tilgjengelig for allmennheten/lisensbetalerne via internett.

Siste nytt i sakens anledning er at BBC eksperimenterer med å bruke den mye omtalte P2P-teknologien, som ofte er assosiert med Napster og Kazaa. I tillegg ser de for seg å utvikle/bruke en avansert kombinasjon av elektronisk programoversikt (EPG) og multimedia-avspiller for å styre distribusjon og rettigheter. Fordelen med denne teknologien er at det gir brukerne fleksibilitet og kvalitet, mens den reduserer kravene på infrastruktursiden for leverandøren. Denne ambisjonen ser veldig spennende ut, og det er helt klart at dette befester BBC sin posisjon som pådriver for teknologiutvikling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.