INDUSTRI

Packbot skal beskytte paven, OL og fotball-VM

Roboten kan drive overvåkning og spore opp sprengstoff.

Denne Packbot'en, kalt "Scooby Doo" , oppbevares i iRobots hovedkvarter. På den ene siden har oeratøren risset inn hvor mange eksplosiver den har ufarliggjort: 19.
Denne Packbot'en, kalt "Scooby Doo" , oppbevares i iRobots hovedkvarter. På den ene siden har oeratøren risset inn hvor mange eksplosiver den har ufarliggjort: 19. Bilde: Irobot
16. mai 2013 - 14:54

Den brasilianske regjeringen har inngått en avtale med firmaet iRobot om levering av militære overvåkningsroboter til bruk i både fotball-VM i 2014 og de olympiske leker i 2016, skriver danske Ingeniøren.

Firmaet, som har sitt utspring i robotforsker-miljøet ved MIT, er kanskje mest kjent for støvsugerroboten Roomba. Men firmaet leverer også forsvars- og sikkerhetsroboter.

Packbot kan både drive overvåkning og spore opp sprengstoff.

Les også: Se verdens minste robot-bie på vingene

Fokushima

– Begge sektorer er viktige fra et bedriftsperspektiv, og det gir oss en god miks av produkter. Noen ganger er det kommersielle markedet høyt, andre ganger må vi belage oss på etterspørsel fra myndigheter, sier visepresident Tim Trainer til nettstedet Mashable.

Den første oppgaven roboten fikk var å sondere ruinene av World Trade Center etter angrepene. PackBot var også den første type robot som gikk inn i den ødelagte Fokushima-kjernereaktoren etter jordskjelvet i 2011. Over 4000 PackBot’er har blitt brukt i Irak og Afghanistan.

Roboten kan velge mellom 4.9 eller 2.4 GHz-radio. For å manøvrere enheten bruker man en 15 tommer stor kontrollenhet, som mer eller mindre ser ut som en bærbar pc med en spill-joystick.

Gjennom å bruke roboten vil operatøren kunne skaffe seg situasjonsforståelse fra robotens 3D-bildebruk.  Disse tas av kameraer med 312x zoom, som er operative under all slags belysning.

PackPot’en kan skreddersys til det du trenger den til ved å utstyre den med sensorer tilpasset ditt formål. De har blitt brukt til å detektere kjemiske våpen, farlige materialer og eksplosiver. Manipulatorene, eller armene til roboten, kan løfte nesten 14 kilogram last. Hastigheten er på cirka ti kilometer i timen.

Les også: Styrer roboten med tankene

Beskytter paven

Robotene, 510 PackBot, skal også beskytte paven under hans neste besøk Brasil.

510 PackBot er i stand til å foreta både overvåkning og oppsporing av sprengstoff, og firmaet har allerede solgt mer enn fem tusen eksemplarer til både militære og sivile tjenester over hele verden.

Dersom PackBot’en mister kommunikasjon med operatøren vil den automatisk gå tilbake, eller retrotraversere, tilbake det stedet hvor den sist hadde kommunikasjon. Dersom roboten ved et uhell skulle bli snudd på hodet kan den snu seg selv tilbake.

Det koster cirka 600.000 kroner å produsere én robot, avhengig av hvilke sensorer man vil ha installert.

iRobot ble stiftet i 1990 av MIT Robotics, med hensikt å utvikle roboter som skulle forbedre liv. Neste år skal den fungere som vaktrobot under fotball-VM i Brasil. Den skal også overåvåke OL i 2016 og beskytte paven.
Det koster cirka 600.000 kroner å produsere én robot, avhengig av hvilke sensorer man vil ha installert.iRobot ble stiftet i 1990 av MIT Robotics, med hensikt å utvikle roboter som skulle forbedre liv. Neste år skal den fungere som vaktrobot under fotball-VM i Brasil. Den skal også overåvåke OL i 2016 og beskytte paven. iRobot

Les også:

– Ingen skal dø eller skades i en Volvo 2020-modell

Gransker operasjonsroboter etter flere uhell

Apple kan få fart på norsk sensorteknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.